Buitenland

Reddingsschip Aquarius kan geredde migranten weer nergens kwijt

12 augustus 2018 17:43
Beeld © SOS Mediterranee

Het reddingsschip Aquarius van Artsen Zonder Grenzen en hulporganisatie SOS Mediterranee is opnieuw op zoek naar een veilige haven. Het schip vaart met 141 uit zee geredde migranten, onder wie 67 kinderen, aan boord op de Middellandse Zee

Vrijdag schoot de Aquarius bij Libië twee stuurloze boten vol migranten aan boord, te hulp. Een van die boten zat overvol grotendeels alleenreizende kinderen.  Die moeten nu ergens aan land worden gebracht.

Libië weigert

Libië weigert de vluchtelingen aan land te laten. Artsen Zonder Grenzen roept Europese regeringen nu op om de dichtstbijzijnde haven open te stellen voor de migranten. Ze zijn goeddeels in redelijke gezondheid, maar wel ondervoed en 'extreem zwak', meldt Artsen Zonder Grenzen.

De organisatie wijst de Europese regeringen er verder op dat het internationaal recht voorschrijft dat mensen in nood die in internationale wateren worden gered, onderdak moeten krijgen in de dichtstbijzijnde veilige haven. 

Enkele maanden geleden voer de Aquarius dagenlang rond op de Middellandse Zee met 629 migranten aan boord, omdat geen land het schip wilde laten aanmeren. Uiteindelijk mocht het schip in Spanje aanmeren. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Migranten Aquarius wél welkom in Spanje: waarom deed Italië zo moeilijk? 

 

`