Buitenland

FBI onderzoekt hoe vliegveldmedewerker een passagiersvliegtuig kon stelen

12 augustus 2018 18:42 Aangepast: 13 augustus 2018 01:21
De 29-jarige vliegveldmedewerker Richard Russell stal vrijdag een vliegtuig en crashte daarmee. Beeld © AFP

De vliegveldmedewerker die afgelopen vrijdag in de Amerikaanse stad Seattle een vliegtuig stal en daar uiteindelijk mee crashte, was een een stille jongen die het goed kon vinden met zijn collega's. Dat zegt zijn oude manager tegen de Seattle Times. "Ik heb medelijden met zijn familie." De FBI is een onderzoek gestart.

De 29-jarige Richard Russell werkte al drie jaar als grondmedewerker op het vliegveld van Seattle, waar hij onder meer vliegtuigen verplaatste en schoonmaakte. Hij had geen vliegbrevet, maar stal tijdens zijn dienst afgelopen vrijdag een leeg passagiersvliegtuig en steeg op.

ZIE OOK: Monteur kaapt leeg passagiersvliegtuig en crasht daarmee bij Seattle

Twee gevechtsvliegtuigen zetten de achtervolging in, terwijl verkeerstoren contact hield met Russell. Twee piloten probeerden Russell op afstand te helpen door instructies te geven bij het vliegen en landen.

Miniatuurvoorbeeld

Russell wist een vliegtuig zoals bovenstaande te stelen en meer dan een uur in de lucht te houden (foto: AFP).

Na meer dan een uur vliegen boven de Amerikaanse stad Seattle, inclusief het maken van minstens één looping, stortte Russell neer. Hij kwam daarbij om, maar verder raakt niemand gewond.

In shock

In een statement zegt de familie van Russell, die zij Beebo noemen, compleet in shock te zijn. "Het zal moeilijk voor te stellen zijn voor de mensen thuis, maar Beebo was een warme, sympathieke man. Hij was een trouwe partner, een liefhebbende zoon en een goede vriend."

"Zoals in de audiofragmenten te horen is, was zijn intentie niet om iemand wat aan te doen en hij had gelijk toen hij zei dat er zoveel mensen zijn die van hem houden." 

Onderzoek

Hoe hij zonder vliegervaring een vliegtuig wist te starten, naar de startbaan wist te taxiën en ermee op kon stijgen en vliegen, is nog een raadsel. "We weten niet hoe hij dat geleerd heeft", zegt de baas van Horizon Air, waar het vliegtuig van was. "In tegenstelling tot bij een auto heeft een vliegtuig geen sleutel die je er insteekt en omdraait."

Volgens Horizon Air is Russell net als alle andere medewerkers onderworpen aan een achtergrondcheck, die regelmatig wordt herhaald. De FBI heeft nu een onderzoek ingesteld om uit te zoeken hoe een medewerker met zelfmoordneigingen in staat was een vliegtuig te stelen.

Bekijk hier de beelden:

Het is een bizar gezicht: een passagiersvliegtuig maakt een looping en wordt achtervolgd door twee F15’s.

Op audiofragmenten is te horen hoe het gesprek tussen Russell en de luchtverkeersleiding verloopt. Wanneer zij hulp aanbieden bij het besturen van het vliegtuig, reageert Russell dat hij niet zoveel hulp nodig heeft, omdat hij eerder videospelletjes gespeeld heeft.

Steekjes los

"Ik heb een heleboel mensen om me heen die om me geven, en het zal hen teleurstellen dat ik dit heb gedaan", zegt hij in de lucht. "Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan iedereen. Ik ben gewoon een gebroken jongen, heb een paar steekjes loszitten, denk ik. Dat had ik nooit door, tot nu."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Meer op rtlnieuws.nl:

`