Gezin

Voor en na: vakantiehuis verwoest na bosbranden Portugal

12 augustus 2018 11:38 Aangepast: 12 augustus 2018 14:10
Een deel van het terrein van Freya's bed & breakfast is afgebrand.

Nu het vuur is geblust en de rook is opgetrokken, wordt de schade na de bosbranden in Portugal goed zichtbaar. De bed & breakfast van de Vlaamse Freya is voor een groot deel afgebrand. Ze heeft de gasten die zouden komen al gemaild; zij mogen kosteloos annuleren. "Ik kan me voorstellen dat je niet in een rampgebied wil zitten."

Freya Missoorten (57) runt samen met haar man Luc (65) al jaren een bed & breakfast in de Algarve. Ze stond te strijken toen ze vorige week halsoverkop moest vluchten voor de bosbranden die Portugal de afgelopen weken teisterden. "We zitten op 650 meter hoogte en de vlammen kwamen vanuit de vallei omhoog. Toen we dat zagen, wisten we dat we zo snel mogelijk weg moesten."

Hond kwijt

Freya en haar man riepen hun gasten bij zich en verzamelden hun honden. "Eén van de honden was weggelopen, die konden we niet vinden. Maar op een gegeven moment zei mijn man: we moeten nu echt gaan, we kunnen niet langer wachten. En dat hebben we toen toch maar gedaan." 

Met drie auto's reden ze richting de kust, waar hun gasten een nieuw onderkomen vonden. Zelf bleven ze de hele nacht een beetje rondrijden. De volgende ochtend horen ze van een brandweerman dat het vuur in de omgeving van hun bed & breakfast geblust is, dus besluiten ze terug naar huis te rijden. "Onze hoop vervloog toen we door een gebied reden dat compleet in de as lag."

Schade door de bosbranden: voor en na

Toen ze bij hun Casa Jaede aankwamen, zagen ze de schade. "Het zwembad was compleet verwoest, net als de aanbouw van het vakantiehuis, waar wij ook wonen. In het hele gebouw was veel rookschade." 

Freya plaatste een aantal foto's op haar Facebookpagina waarop de schade goed zichtbaar is. (Tekst gaat verder onder de foto's) 

Miniatuurvoorbeeld

De slaapkamer is volledig verwoest. (Foto's: Freya Missoorten)

Miniatuurvoorbeeld

Het zwembad is niet meer te gebruiken. (Foto's: Freya Missoorten)

Miniatuurvoorbeeld

Ook de badkamer is volledig afgebrand. (Foto's: Freya Missoorten)

Rook

De bed & breakfast, waar ze de meeste gasten ontvangen, is nog wel grotendeels in tact. "We hadden geen water en stroom meer en het stinkt heel erg naar rook, maar voor de rest is er geen schade." 

En de hond die ze niet mee konden nemen toen ze voor het vuur vluchtten? "Die zagen we gelukkig meteen toen we terugkwamen. Hij had blijkbaar zelf een veilig heenkomen kunnen vinden. Maar hij heeft wel een trauma; sinds we terug zijn slaapt-ie elke nacht onder ons bed."

Gratis annuleren

Ook bij Freya en haar man hakt de brand er in. Ze beseffen eigenlijk nu pas wat er gebeurd is. "Het begint nu door te dringen. Je leeft die eerste dagen op adrenaline, er moet zoveel gedaan en geregeld worden. Maar nu de rust een beetje terugkeert, denk ik wel: dit was heel heftig allemaal en gelukkig zijn we er nog goed vanaf gekomen."

Omdat de verzekering de schade nog moet opnemen, mogen ze de troep die door de brand veroorzaakt is nog niet schoonmaken. "We hebben contact opgenomen met de mensen die gereserveerd hadden waarin we uitleggen hoe de situatie hier op dit moment nu is. In onze bed & breakfast kunnen we nog gasten ontvangen, maar we hebben geen zwembad meer, een deel van de tuin is zwartgeblakerd en ons vakantiehuis is deels afgefikt. Dus mensen mogen kosteloos annuleren. Ik kan me voorstellen dat je tijdens je vakantie niet in een rampgebied wil zitten."

Bekijk hier beelden van de bosbranden:

Meer op rtlnieuws.nl:
Bosbranden Algarve teruggedrongen: gebied zo groot als Amsterdam zwartgeblakerd

`