Buitenland

'Rampenfase' in Antwerpen door brand in de haven

12 augustus 2018 09:17 Aangepast: 12 augustus 2018 09:22
De haven van Antwerpen. Beeld © ANP

In Antwerpen zijn giftige stoffen vrijgekomen bij een brand in de haven. Het gaat om de stof nikkelsulfide. De gemeente heeft de rampenfase ingesteld, het gebied rond de brand is afgezet.

"Er zijn permanente metingen van de schadelijke stoffen in de lucht", laat de gemeente weten. "Er werden verhoogde waarden gemeten in de directe nabijheid van het incident. Op basis van deze metingen is beslist tot een evacuatie van zeeschepen en bedrijven in een straal van 1,8 km rond de plaats van het incident."

Kleine vlammen, grote oppervlakte

De loods waarin de brand woedt is 6000 vierkante meter. Het gaat volgens de gemeente om kleine vlammen, maar wel op een grote oppervlakte.

Omwonenden kunnen volgens de gemeente last krijgen van irritatie en geurhinder. "Bij hinder sluit u best ramen en deuren, en schakelt u de ventilatie van de woning en auto uit." Mensen die klachten krijgen worden geadviseerd naar de dokter te gaan. 

Niet onder controle

De brand is nog niet onder controle: "Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren om de brand onder controle te krijgen."

`