Buitenland

Erdogan dreigt VS met breuk bondgenootschap

11 augustus 2018 22:10
Archieffoto. Beeld © AFP

In het conflict met de Verenigde Staten dreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de NAVO-partner met een breuk. "Als de Amerikanen zo respectloos blijven, dan zal zijn regering ,,nieuwe vrienden en bondgenoten gaan zoeken.''

Erdogan gaf die waarschuwing in een ingezonden bijdrage in de New York Times. De wrevel tussen de VS en Turkije heeft ernstige gevolgen voor de Turkse economie.

ZIE OOK: 'Rampzalige val' Turkse lira: dit is er aan de hand

De nationale munt lira wordt ten opzichte van de dollar en euro steeds minder waard. Geestelijk leiders vormen het middelpunt van de twist. Washington eist de vrijlating van dominee Andrew Brunson, die in Turkije wordt verdacht van terroristische activiteiten en huisarrest heeft.

"Schande, schande. Ze geven de voorkeur aan een predikant boven een strategische NAVO-partner'', zei Erdogan vandaag tijdens een partijbijeenkomst in Rize aan de Zwarte Zee. "Turkije mag dan bedreigd worden door de VS maar zal niet buigen. Men kan dit land niet door bedreigingen temmen.''

Erdogan vroeg op zijn beurt de VS al verscheidene keren om de uitlevering van Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep zat. In de NYT vroeg hij met grote woorden opnieuw aandacht voor de zaak. Hij schreef dat de poging hem ten val te brengen in juli 2016 te vergelijken is met 'wat het Amerikaanse volk ongetwijfeld zelf heeft meegemaakt na Pearl Harbour en de aanslagen van 11 september'.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore