Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Witte Huis 'bezorgd' om naheffing Apple

31 augustus 2016 08:30 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
President Obama met een iPad. Beeld © EPA

De mega-naheffing die Apple van de Europese Commissie aan Ierland moet betalen (13 miljard euro maar liefst) is in de Verenigde Staten in het verkeerde keelgat geschoten. Zelfs president Obama maakt zich 'zorgen'.

In een persconferentie zei een woordvoerder van de president dat de VS zich zorgen maken vanwege het eigenmachtige optreden van de Europese Commissie, die gisteren oordeelde dat Apple jarenlang te weinig belasting heeft betaald in Ierland.

Die beslissing 'dreigt de vooruitgang die we samen met de Europeanen hebben geboekt om een internationaal belastingsysteem te maken, te ondermijnen', aldus de woordvoerder van de president. En een Democratische senator spreekt van een 'cheap money grab' door Brussel naar Amerikaanse bedrijfswinsten. 

Oneerlijk voor Amerikaanse belastingbetaler 

Hij voegde daar verder nog fijntjes aan toe dat de naheffing, die de techgigant aan Ierland moet betalen, oneerlijk kan uitpakken voor de Amerikaanse belastingbetaler. Apple zou het bedrag namelijk als aftrekpost bij de belastingaangifte in de VS kunnen opvoeren, waardoor de Amerikaanse belastingbetaler er dus indirect de dupe van wordt, schrijft Reuters. 

Ironisch genoeg was het een rapport van de Amerikaanse Senaat in 2013 die de Commissie op het spoor zette, schrijft het persbureau. Daarin werd de belastingafspraak met de Ierse overheid onthuld, waarin het lage belastingtarief was afgesproken voor Apples inkomsten. De techgigant liet een groot deel van zijn omzet wereldwijd via de Ierse tak lopen. 

'TTIP in gevaar'

President Obama is niet de enige die op z'n zachtst gezegd not amused is met de beslissing van Eurocommissaris Vestager (Mededinging). Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën komt zelfs een akkoord over het TTIP-handelsverdrag in gevaar. Dat akkoord staat trouwens sowieso op losse schroeven, nu Europese grootmachten zoals Duitsland en Frankrijk openlijk hun frustratie uiten over de opstelling van de Amerikanen tijdens de onderhandelingen. 

Niet iedereen richt zijn of haar boosheid op Europa. Voormalig Amerikaans senator Levin (D), die het onderzoek deed naar het ontwijken van belastingen door Amerikaanse multinationals, schrijft dat de Europese Commissie groot gelijk heeft dat ze proberen de belastingontduiking door Apple aan te pakken.

De Amerikaanse belastingdienst IRS is er volgens hem ruim tien jaar niet in geslaagd om bedrijven aan te pakken, Europa is volgens hem in het vacuüm gesprongen dat de IRS heeft laten vallen. Hij haalt fel uit naar Apple en de belastingdienst: "Schande dat Apple belastingen ontduikt, schande dat de IRS gefaald heeft bij het aanpakken ervan."

Meer op RTL Z:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore