Buitenland

Trump riskeert relatie Turkije met rel om predikant

11 augustus 2018 13:55 Aangepast: 11 augustus 2018 13:58
Erdogan en Trump tijdens een ontmoeting in New York vorig jaar. Beeld © Getty Images

Met zijn acties tegen Turkije zet de Amerikaanse president Donald Trump de toch al slechte verhoudingen met het land verder op scherp. Hij loopt zo het risico om een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten kwijt te raken.

Trump verdubbelde de heffingen op Turks staal en aluminium vrijdag. Het is een besluit dat de Turkse economie hard kan raken. Direct na de aankondiging dook de Turkse lira dan ook hard omlaag.  

Vrees

Gevreesd wordt dat de actie van Trump de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in de armen van de Russen kan drijven.

Bovendien kan een verdere escalatie een bedreiging zijn voor de Amerikaanse militaire basis in Incirlik in het zuiden van Turkije, een belangrijke uitvalsbasis in de strijd tegen islamitisch terrorisme.

'Turkije kan voor zichzelf zorgen' 

Ondanks de directe gevolgen voor de waarde van de nationale munt, lijkt Erdogan zich niet zoveel zorgen te maken over de economische gevolgen van de strijd met de VS.

Lees ook: 'Rampzalige val' Turkse lira: dit is er aan de hand

"Turkije heeft keer op keer vastgesteld dat het voor zichzelf kan zorgen als de Verenigde Staten weigeren te luisteren", schrijft Erdogan in een opiniestuk in de New York Times.

Nieuwe bondgenoten

"In een tijd waarin het kwaad overal ter wereld op de loer blijft liggen zullen eenzijdige acties van de Verenigde Staten tegen Turkije, onze bondgenoot voor tientallen jaren, alleen maar de Amerikaanse belangen en veiligheid ondermijnen", aldus Erdogan.

De Amerikaanse regering moet inzien dat dit niet de juiste weg is om in te slaan, en de trend in het huidige beleid worden gekeerd 'voordat het te laat is', waarschuwt Erdogan. Anders zal Turkije genoodzaakt zijn 'op zoek te gaan naar nieuwe vrienden en bondgenoten'.

Strategisch minder belangrijk

Het lijkt erop dat de regering Trump het acceptabel vindt dat Turkije niet langer een strategische bondgenoot is.

De potentiële gevolgen van een verdere escalatie tussen de twee landen hebben geleid tot een debat binnen de regering van Trump, bericht Bloomberg.

Sommigen vrezen de consequenties van het verbreken van de banden met Turkije. Anderen vinden dat de strategische waarde van het land is afgenomen en dat het negeren van Erdogans gedrag hem alleen maar zou aanmoedigen.

Door de crisis in Turkije zitten Europese banken met de gebakken peren, ook ons eigen ING:

'Escalatie VS schaden'

"De grootste waarde van Turkije voor de VS is niet economisch maar strategisch", zegt Michael Singh, managing director van het Washington Institute for Near East Policy tegen Bloomberg.

Toch denkt hij dat breken met Turkije de belangen van de VS kan schaden. Hij wijst op de ligging van Turkije die de VS toegang geeft tot Syrië, Iran en Rusland.

Jarenlang geruzie

De relatie tussen de VS en Turkije verslechtert al jaren maar de verhoudingen bereikten een nieuw dieptepunt in de afgelopen weken. Turkije arresteerde de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. Hij zit vast op verdenking van steun aan terreurorganisaties.

ZIjn arrestatie valt niet goed bij religieuze conservatieven in de VS, een belangrijke groep Trump-stemmers.

De arrestatie komt bovenop een hoop andere problemen, zoals plannen van Turkije om Russisch luchtafweergeschut te kopen, het opsluiten van Amerikaanse consulaatmedewerkers en het steunen van islamisten.

Meer op rtlz.nl:
'Rampzalige val' Turkse lira: dit is er aan de hand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore