Ga naar de inhoud
Buitenland

Chemiebedrijf Monsanto moet 253 miljoen betalen aan terminaal zieke tuinier

De rechtszaak werd versneld behandeld omdat Dewayne Johnson niet lang meer heeft te leven. Beeld © ANP

Chemiebedrijf Monsanto moet miljoenen betalen aan Dewayne Johnson (46), die voor de rechter verklaarde dat hij kanker heeft gekregen van het bestrijdingsmiddel Roundup.

Een jury van een rechtbank in San Francisco stelde Dewayne Johnson in het gelijk en bepaalde de totale schadevergoeding op 289 miljoen dollar (253 miljoen euro). Monsanto gaat in hoger beroep.

Het is de eerste rechtszaak rond het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Dewayne Johnson, een voormalige conciërge op een school en vader van twee kinderen, stelt dat hij terminaal ziek is geworden door het gebruik van de onkruidverdelger.

Ongeneeslijk ziek

Twintig tot dertig keer per jaar verstoof hij Roundup op de grasvelden van het schoolterrein. Op 42-jarige leeftijd kreeg hij de diagnose non-hodgkinlymfoom en de boodschap dat de kanker niet meer te genezen is. Dat is volgens hem aan Roundup te wijten.

Zijn advocaat had tijdens de zitting erop aangedrongen om Monsanto te straffen met een uitspraak die 'daadwerkelijk de wereld verandert'.

Thumbnail

Onder andere in Zwitserland is druk geprotesteerd tegen Monsanto (Foto: ANP)

Duizenden andere zaken

Tegen de chemiereus lopen nog duizenden andere zaken. Ook in Europa ligt glyfosaat, het chemische middel in Roundup, onder vuur. De Europese Unie besloot vorig jaar de vergunning van het mogelijk kankerverwekkende middel met vijf jaar te verlengen.

Dat besluit is mede gebaseerd op het oordeel van de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend zou zijn.

Risico op kanker

Volgens de advocaat van Dewayne Johnson was Monsanto op de hoogte van het risico op kanker, maar hield het bedrijf die informatie bewust achter. De chemiereus beweert dat niet kan worden vastgesteld dat de kanker is veroorzaakt door het bestrijdingsmiddel.

Johnsons zaak werd versneld behandeld vanwege zijn gezondheid. Door de zeldzame vorm van lymfklierkanker stellen artsen dat hij niet lang meer te leven heeft.

Meer op rtlnieuws.nl: