Buitenland

Monteur kaapt leeg passagiersvliegtuig en crasht daarmee bij Seattle

11 augustus 2018 07:38 Aangepast: 11 augustus 2018 13:45
Toestellen van Alaska Airlines op het vliegveld van Seattle (archieffoto) Beeld © AFP

Een bizar incident op het vliegveld van Seattle: daar is een luchtvaartmedewerker er met een passagiersvliegtuig vandoor gegaan. Even later crashte hij met het toestel.

Aan boord van het toestel waren volgens de luchthaven geen andere mensen. Volgens de politie van Tacoma is de dader een vliegtuigmonteur en voerde hij diverse stunts uit in de lucht. Hij zou de crash niet hebben overleefd.

Het toestel werd achterna gezeten door twee F15's. Die speelden volgens de politie geen rol speelden bij de crash: "De piloten hebben er voor gezorgd dat het gestolen vliegtuig uit de buurt bleef van gevaarlijke plaatsen."

Bekijk hier de beelden: 

Het is een bizar gezicht: een passagiersvliegtuig maakt een looping en wordt achtervolgd door twee F15’s.

Geen terreur

Sea-Tac Airport bevestigde al snel dat een medewerker zonder toestemming was opgestegen en dat het vliegtuig op Ketron Island was neergestort. Daar zette de crash een stuk bos in vlammen.

Het zou gaan om een Bombardier Q400 van vermoedelijk Alaska Airlines, met een capaciteit van zo'n zeventig passagiers. Ook de luchtvaartmaatschappij denkt niet dat er andere mensen in het vliegtuig zaten.

De politie zegt dat het niet gaat om een terroristische actie, maar dat de man suïcidaal was. Op Twitter zijn audiofragmenten te horen van de mannelijke piloot en de verkeerstoren. Uit dat gesprek blijkt dat de man zijn vliegervaring heeft opgedaan via de computer. Hij maakte een verwarde en desperate indruk. De verkeersleider probeerde de man te helpen met het landen, maar dat lukte niet. 

 

Vliegverkeer stilgelegd

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) kunnen nog niks officieel bevestigen. "We proberen nauwkeurige informatie te krijgen over wat er werkelijk aan de hand is. Zonder iets te bevestigen, zou een gestolen vliegtuig een veiligheidsprobleem zijn", luidt de verklaring van de FAA op Fox News.

Het vliegverkeer is enige tijd stilgelegd. Inmiddels is de luchthaven weer normaal in bedrijf.

`