Buitenland

VN wil onderzoek naar luchtaanval op bus vol kinderen in Jemen

10 augustus 2018 21:14 Aangepast: 10 augustus 2018 21:35
Van de bus bleef weinig over Beeld © EPA

De VN-Veiligheidsraad vindt dat er een 'geloofwaardig' onderzoek moet komen naar een bloedige luchtaanval die in Jemen het leven kostte aan tientallen kinderen.

De 15 landen in de Veiligheidsraad leden duidelijk dat ze zich grote zorgen maken over wat precies in Jemen is gebeurd. Eerder drong secretaris-generaal António Guterres van de VN al aan op een onafhankelijk onderzoek.

Het bombardement trof een schoolbus die over een markt reed in de Jemenitische provincie Sa'dah, een Houthi-bolwerk. Er vielen volgens lokale autoriteiten 51 doden, onder wie 40 kinderen. Ook zouden tientallen minderjarigen gewond zijn geraakt.

Elke tien minuten sterft een kind in de vergeten oorlog in Jemen

Correspondent Olaf Koens vertelt je wat je moet weten over de bloedige burgeroorlog in Jemen

Bloedig dieptepunt

De luchtaanval is een bloedig dieptepunt in de burgeroorlog die Jemen al sinds 2014 in zijn greep houdt. Toen veroverden Houthi-rebellen een groot deel van het land, waarna een internationale coaltie onder leiding van Saudi-Arabie ingreep. De Saudiërs denken dat aartsrivaal Iran de Houthi-rebellen steunt en willen daarom kost wat kost voorkomen dat Iran het in hun buurland voor het zeggen krijgt.

Saudische staatsmedia meldden eerder vrijdag dat de internationale coalitie het bombardement gaat onderzoeken.

Meer op rtlnieuws.nl:

`