Buitenland

Moeder en dochter onterecht VS uitgezet, 'laat dat vliegtuig terugkomen'

10 augustus 2018 14:53 Aangepast: 10 augustus 2018 17:14
Protest tegen Trumps immigrantenbeleid. Beeld © AFP

Een Amerikaanse rechter heeft de terugkeer van een migrantenmoeder en haar kind geëist, nadat hij had gehoord dat zij waren teruggestuurd naar hun land van herkomst. De twee zaten nog midden in hun rechtszaak voor asiel in de VS, toch zette de regering-Trump ze op het toestel. "Laat dat vliegtuig terugkomen."

Volgens rechter Emmet Sullivan was de deportatie van de moeder en haar kind onwettig, omdat het hoger beroep tegen de uitzetting nog liep. Zijn ingrijpen had direct succes: moeder en kind bleven na aankomst in geboorteland El Salvador aan boord en keerden daarna weer terug naar de Verenigde Staten.

Verkracht en bedreigd

Sullivan noemt de uitzetting schandelijk en dreigt de minister van justitie, Jeff Sessions, te vervolgen wegens minachting van de rechtbank, schrijft The Guardian.

De vrouw werd in thuisland El Salvador in Midden-Amerika gestalkt, meermaals verkracht en bedreigd door haar echtgenoot, schrijft burgerrechtenvereniging ACLU op hun site. In juni 2018 vluchtte ze met haar dochter naar de Verenigde Staten. "Terwijl de beoordelaars van de asielaanvraag hun verhaal geloofwaardig vonden, werd hun asielverzoek uiteindelijk toch afgewezen."

Hoger beroep

De moeder en haar kind behoren tot een groep van twaalf moeders en hun kinderen die tegen hun deportatie in hoger beroep zijn gegaan. Volgens ACLU en het Centre for Gender en Refugee Studies zijn hun asielaanvragen ten onrechte afgewezen door de regering-Trump.

Meer op rtlnieuws.nl:

`