Ga naar de inhoud
Buitenland

Zeker 120 kinderen geëvacueerd en één man vermist na noodweer Frankrijk

Ronald zag een caravan voorbij drijven. Beeld © Ronald Hoevers

Grote overlast in Frankrijk vandaag door de zomerstorm die vanmiddag over het land trok. Straten stonden blank, enorme hagelstenen vielen uit de lucht en rivieren treden buiten hun oevers. Kinderen van een zomerkamp werden geëvacueerd en één man wordt nog vermist, melden de Franse autoriteiten.

De storm raasde door grote delen van het noordoosten, zuidoosten en midden van Frankrijk. In grote delen van het land geldt sinds zes uur vanochtend code oranje. Verwacht wordt dat de waarschuwing tot zeker morgenochtend zes uur geldt. Mensen in de gebieden worden gewaarschuwd om alert te blijven op het gevaarlijke weer. 

ZIE OOK: Gevaarlijk weer in Nederland: code oranje vanwege zware windstoten

Campinggasten geëvacueerd 

Franse autoriteiten laten weten dat ongeveer 120 Duitse tieners zijn geëvacueerd van een camping in Saint-Jean-de-Peyrolas. Ze waren daar op zomerkamp. 

Eén van de begeleiders van het kamp wordt nog vermist.

Rivieren overstroomd

Ronald Hoevers staat op een camping aan de rivier de Cèze. Door de hevige regenval is de rivier gevaarlijk geworden. Ronald zag een caravan en een koelkast voorbij drijven. "Bij een camping meer stroomopwaarts aan de rivier is het misgegaan denk ik." 

Volgens hem is er nu op zijn camping niet veel te zien qua overlast. "Er was vandaag veel regen, maar onze camping is veilig ingericht." 

Campinggasten zagen de caravan voorbij komen:

Van wie de caravan is, is niet bekend.

Waterkokers en luchtbedden

Desiree Jansen zit in een accomodatie vlakbij de rivier. "Luchtbedden, waterkokers, kasten en stoelen komen voorbij. Het zijn vooral spullen van kampeerders en van terrassen aan het water", zegt ze. "De wegen naar boven zijn ingezakt op plekken."

Ze is geschrokken door het natuurgeweld. "Het is vreselijk sneu. Mensen zijn veel kwijt en voor velen is de vakantie verpest."

Mega hagelstenen

Hagelstenen zo groot als eieren werden gevonden in Aubagne, in het zuiden van Frankrijk.

Veel straten staan onder water.

Sommige straten veranderden in rivieren.

'Zelfde buien als in Nederland'

Volgens Maurice Middendorp van Buienradar had Frankrijk last van dezelfde buien die bij ons vanmiddag over het Oosten van het land trokken. "Alleen zijn de buien in Frankrijk nog veel groter.' 

Wij hoeven niet bang te zijn voor de grote hagelstenen. "Het heeft in Nederland tot nu toe nog niet gehageld. Bij ons gaat het meer waaien."

Volg de weersontwikkelingen op de voet via het liveblog van Buienradar.

Pas op voor acquaplaining bij regen

Aquaplaining kan levensgevaarlijk zijn, maar is te voorkomen.

Meer op rtlnieuws.nl: