Buitenland

New York legt Uber aan banden: geen nieuwe taxi’s meer

09 augustus 2018 10:17 Aangepast: 09 augustus 2018 10:23
Taxichauffeurs in New York demonstreren tegen Uber. Beeld © Getty

Om de huidige taxichauffeurs te beschermen voor een tsunami aan nieuwe chauffeurs, geeft de gemeente New York geen nieuwe vergunningen meer aan mensen die willen gaan rijden voor diensten als Uber en Lyft. Ook komt er een minimumloon voor taxichauffeurs.

Op deze manier hoopt New York de wildgroei aan taxi’s in de stad tegen te gaan. Overheden weten nog altijd niet goed hoe ze met de nieuwe taxidiensten om moeten gaan. De bekende gele taxi's voelen zich bedreigd door de taxi’s uit Silicon Valley. De ban op Uber moet ook de toenemende verkeersdrukte in de stad tegengaan.

Uber: langere wachttijden

De huidige Uberchauffeurs worden niet geraakt door de maatregelen. Ook zij profiteren van het nieuwe minimum uurloon. "Meer dan 100.000 chauffeurs en hun familie zullen meteen profiteren van deze maatregelen", zei burgemeester Bill de Blasio.

Wie de komende tijd een Ubertje nodig heeft in New York, moet rekenen op langere wachttijden en hogere kosten, waarschuwt Uber. Die noemt zijn dienst een goed alternatief voor het openbaar vervoer.

Zelfmoord onder chauffeurs

De afgelopen tijd pleegden meerdere taxichauffeurs zelfmoord, mogelijk omdat ze de concurrentie en druk niet meer aankonden. Taxichauffeurs brengen deze suïcides in verband met diensten als Uber en Lyft. Waar vroeger een taxivergunning ongeveer 1 miljoen dollar waard was, is dat nu minder dan 200.000 dollar.

New York volgt Londen, waar Uber eerder aan banden werd gelegd. De taxidienst kwam pas weer terug in het Britse straatbeeld, nadat Uber akkoord ging met veel strengere regels. Ook in Nederland leidde Uber, en dan met name snorderdienst UberPop, voor ophef onder taxichauffeurs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore