Buitenland

Rellen in Argentinië na verwerpen soepelere abortusregels

09 augustus 2018 08:52 Aangepast: 09 augustus 2018 12:30
Rellen in Buenos Aires na senaatsbesluit over abortus. Beeld © AFP

De Argentijnse senaat heeft tegen een voorstel gestemd dat abortus onder meer omstandigheden mogelijk zou hebben gemaakt. De uitspraak leidde in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires tot rellen.

Duizenden voor- en tegenstanders van het wetsvoorstel hadden zich tijdens het 16 uur durende debat buiten het parlementsgebouw verzameld. Het voorstel had het afbreken van de zwangerschap tot en met de 14de week gelegaliseerd.

Stemverhouding 38 tegen, 31 voor

Het lagerhuis van het Argentijnse parlement had al groen licht gegeven, maar de senaat verwierp het voorstel uiteindelijk met 38 tegen 31 stemmen. Abortus is momenteel alleen toegestaan als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Sommige voorstanders laten zich niet uit het veld slaan. "Ik ben nog steeds optimistisch. De wet is vandaag niet goedgekeurd, maar dat zal morgen of de dag daarna alsnog gebeuren", meent een 23-jarige vrouw. "Dit is nog niet voorbij."

Lees over dit onderwerp ook de column van onze correspondent Sandra Kortsjens: Abortus: prenatale holocaust of levensredder?

Hevige rellen in Argentinië om afwijzen abortuswet

 
Vreedzame protesten voor soepelere abortusregels in Argentinië zijn omgeslagen in rellen. In het land is abortus alleen toegestaan in levensbedreigende situaties. Steeds meer inwoners willen verandering van de strenge regels. Een nieuw wetsvoorstel zou daar verandering in moeten brengen, maar werd vandaag afgewezen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore