Buitenland

Lombok opnieuw opgeschrikt door krachtige aardbeving

09 augustus 2018 08:12 Aangepast: 09 augustus 2018 11:12
Een ingestorte moskee op Lombok Beeld © AFP

Opnieuw een krachtige aardbeving op Lombok. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 6,2.

Getuigen zeggen dat een aantal gebouwen op het Indonesische eiland is ingestort. Mensen renden in paniek de straat op.

Maisyaroh wacht op hulp na zware aardbeving Lombok: 'Het is het ergste voor de kleintjes'

Door de bevingen op het Indonesische Lombok zijn 156.000 mensen hun huis kwijt. Maisyaroh is met haar dorpsgenoten naar de bergen gevlucht.

Open ruimte opzoeken

De autoriteiten gebruikten luidsprekers om inwoners tot kalmte te manen. Die kregen het advies in tenten te blijven. Mensen die in of bij gebouwen waren, kregen te horen dat ze de open ruimte moesten opzoeken. "Blijf alstublieft kalm. Dit is maar een naschok. Het zal snel voorbij zijn", verkondigde een functionaris. "Er is geen reden om bang te zijn."

Inwoners zeggen ondertussen nog steeds bang te zijn voor naschokken. "Ik schrik me al dood als de deur hard dichtslaat", zei een 29-jarige man uit Pemenang. "We durven het huis eigenlijk niet in. We gaan op zijn best snel naar binnen om iets te pakken, om daarna snel weer naar buiten te rennen."

Het eiland kreeg zondag al een aardbeving te verduren met een kracht van 6,9, die werd gevolgd door een serie naschokken. Daarbij zijn duizenden gebouwen ingestort of hebben schade opgelopen.

Dodental loopt op

Het officiële dodental door de aardbeving op Lombok is inmiddels opgelopen naar 168. Volgens sommige schattingen zijn er 381 mensen omgekomen, maar de rampenbestrijdingsdienst BNPB zegt dat nog moet worden vastgesteld of dat klopt.

"Voor een bevestiging moeten de naam, leeftijd, geslacht en het adres van een slachtoffer bekend zijn'', legt een BNPB-woordvoerder uit.

Veel toeristen hebben Lombok en de eveneens getroffen Gili-eilanden, een populaire vakantiebestemming, inmiddels verlaten.

Meer op rtlnieuws.nl:

`