Buitenland

Bosbrand in Portugal nog lang niet geblust: 'Het regent hier echt as'

08 augustus 2018 18:48 Aangepast: 08 augustus 2018 22:59
Het strand van Albufeira is op deze foto nog vol, maar inmiddels 'pakken honderden hun spullen'. Beeld © Marc Struik

De Portugese premier Antonio Costa heeft gewaarschuwd dat het nog dagen kan duren voordat de enorme natuurbrand die woedt in de Algarve zal zijn geblust. De Nederlander Marc Struik komt al 10 jaar in het gebied. "Als je iets verderop zit doe je het in je broek."

Struik heeft weleens vaker een brand in de buurt meegemaakt, maar in die jaren heeft hij nooit zo erg gezien. "Er ligt as op tafel en op mijn broek en de lucht is helemaal zwart. Het regent echt as", zegt Struik. 

Bekijk hier de beelden:

Toeristen zien de brand met lede ogen aan: ''Ik heb dit nog nooit meegemaakt.''

ZIE OOK: Marelle moet vluchten voor branden Portugal: 'Weet niet of huis er nog staat'

Extra brandweerlieden

Woensdag nog werden er 120 extra brandweerlieden naar de toeristische streek gestuurd. In totaal houden nu 1450 mensen zich bezig met de bestrijding. Er wordt onder meer een tiental vliegtuigen ingezet. Ondanks hun inspanningen verspreidt het vuur zich van de heuvels bij Monchique gestaag richting de kust. 

De stranden stromen volgens Struik nu ook snel leeg. "Honderden mensen pakken hun spullen. Het stinkt hier ook heel erg. Het is erg vervelend en erg vies." Struik zelf zit in Albufeira. Het vuur is nog niet direct gevaarlijk voor hem. "Maar dat kan natuurlijk zomaar gebeuren. Het is heel droog en vorige week was het nog 49 graden. Maar iets verderop doe je het echt in je broek." 

Miniatuurvoorbeeld

De lucht vol met as boven Albufeira (Foto: Marc Struik)

Premier Costa vertelde op tv dat de voorbije week in Portugal meer dan 500 branden zijn geblust. "Maar over een daarvan raakten we de controle kwijt. Dat is een operatie die nog dagen zal duren. Het is een illusie te denken dat het een kwestie is van uren om het vuur uit te krijgen.''

Er zijn tot dusver geen dodelijke slachtoffers. Vorig jaar werd Portugal ten gevolge van de extreme droogte ook geteisterd door bosbranden, die 114 mensen het leven kostten. Dat kwam de regering van Costa op zware kritiek te staan.

200 mensen geëvacueerd

Costa heeft inmiddels veel geïnvesteerd, onder meer in personeel, om herhaling van zo'n drama te voorkomen. Volgens Costa zijn rond het plaatsje Monchique bijna 200 mensen uit hun huizen gehaald en in veiligheid gebracht. Ongeveer dertig personen zijn medisch behandeld wegens brandwonden en het inademen van rook.

Meer op rtlnieuws.nl:
Grote bosbrand bedreigt toeristengebied Algarve

 

`