Buitenland

Dodental aardbeving Lombok stijgt naar 347

08 augustus 2018 15:09 Aangepast: 08 augustus 2018 15:35
De Indonesische politie zoekt tussen ingestorte huizen naar overlevenden van de aardbeving. Beeld © ANP Foto

De zware aardbeving op Lombok heeft 347 slachtoffers geëist. Dat meldt het staatspersbureau Antara op basis van de laatste tellingen van de districthoofden van het Indonesische eiland. De meeste slachtoffers vielen aan de noordkant van het eiland.

Zeker 2500 mensen raakten gewond door de aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter en moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Nog eens 165 duizend raakten dakloos. De zoektocht naar mensen onder het puin gaat door, ook al vervaagt de hoop dat er nog overlevenden worden gevonden.

Correspondent Annemarie Kas was op het eiland en zag dat de schade groot was. "Zo'n 21 dorpen in het noorden van Lombok waren nog geïsoleerd na de beving. Sommige van die dorpen zijn nu pas bereikt en dat zou de reden kunnen zijn dat het dodenaantal zo is opgelopen." Vanochtend (Nederlandse tijd) was er nog sprake van 131 doden.

Schoon drinkwater

De aardbeving van zondag heeft een enorme ravage veroorzaakt op het eiland. Vooral veel huizen stortten in tijdens de ramp. Een humanitaire crisis dreigt. Hulporganisatie Oxfam meldde gisteren al dat 20.000 mensen zijn ondergebracht in een opvangcentra.

Ze waarschuwen dat schoon drinkwater schaars is vanwege het droge weer van de afgelopen tijd. Getroffen inwoners zouden behalve water ook kleding, medische voorraden en voedsel nodig hebben.

Maisyaroh wacht op hulp na zware aardbeving Lombok: 'Het is het ergste voor de kleintjes': 

Door de bevingen op het Indonesische Lombok zijn 156.000 mensen hun huis kwijt. Maisyaroh is met haar dorpsgenoten naar de bergen gevlucht.

Meer op rtlnieuws.nl:

`