Buitenland

Turken kopen massaal militaire dienstplicht af

07 augustus 2018 19:32 Aangepast: 07 augustus 2018 19:35
Een Turkse soldaat (archieffoto) Beeld © ANP

Turken doen er momenteel alles aan onder de militaire dienstplicht uit te komen. De regering besloot eind juli het voor een bepaalde groep mogelijk te maken die af te kopen.

De wetswijziging die 3 augustus van kracht werd, geeft mannen die voor 1 januari 1994 zijn geboren de gelegenheid tegen betaling van 15.000 lira (ruim 2500 euro) uit het leger te blijven. Wel moeten ze een basistraining van drie weken volgen.

Populair

Volgens het staatspersbureau Anadolu is de regeling populair: de voorbije dagen hebben al 200.000 gegadigden zich gemeld om gebruik te maken van deze regeling. Ter financiering zijn ze bereid van alles te verkopen, van huizen en auto's tot vee. Een man uit de Anatolische provincie Çorum bood op internet de zesjarige Çan aan voor 3300 euro. "Het is mijn lievelingskameel, maar ik heb cashgeld nodig om die dienstplichtkwestie af te handelen.''

Normaal gesproken moeten alle gezonde Turkse mannen vanaf achttien jaar 'opkomen voor hun nummer' om zeker twaalf maanden als militair door het leven te gaan. Vervangende, sociale dienstplicht bestaat niet. Uitstel wegens studie is wel mogelijk.

Meer op rtlnieuws.nl
Turkse delegatie naar VS om conflict over gearresteerde predikant

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore