Ga naar de inhoud
Buitenland

Musk 'overweegt Tesla van beurs te halen', aandeel schiet omhoog

Elon Musk. Beeld © ANP

Het aandeel Tesla schoot dinsdagavond omhoog nadat Musk twitterde dat hij overweegt het bedrijf van de beurs te halen. Kort daarvoor kwam het gerucht naar buiten dat een Saudisch staatsinvesteringsfonds een belang van 3 tot 5 procent in Tesla heeft opgebouwd.

Musk twitterde dat hij ‘overweegt’ om het bedrijf van de beurs af te halen als de koers op 420 dollar per aandeel staat. Beleggers reageerden snel en de koers steeg vrijwel onmiddellijk naar 371 dollar, om daarna weer iets te zakken.

Of Musk serieus is in zijn overweging is niet bekend. De topman van Tesla en SpaceX tweet wel vaker op een sarcastische manier. In de tweet schrijft hij wel dat hij het financiering daarvoor al bij elkaar heeft. De zakenman lijkt zelf in ieder geval plezier te hebben in de reacties op Twitter.

'Hoogst ongebruikelijk'

Harvey Pitt, een voormalige voorzitter van de Amerikaanse beurstoezichthouder, zegt tegen CNBC dat het hoogst ongebruikelijk is om een mogelijke prijs te delen via Twitter.

Verder zegt Pitt dat hij zich ernstig afvraagt wat de intenties van Musk zijn en dat het mogelijk gezien kan worden als manipulatie. Twitteraars maken er melding van dat de koers is stilgelegd. 

Saudisch fonds bouwt belang op

Wat serieuzer lijkt is het bericht van zakenkrant Financial Times. Volgens de krant heeft het Saudische fonds een belang van 3 tot 5 procent in Tesla opgebouwd, wat tussen de 1,7 en 2,9 miljard dollar waard zou zijn. Tesla heeft op dit moment een beurswaarde van 61 miljard dollar. 

Volgens de krant heeft het investeringsfonds ceo Elon Musk direct benaderd om nieuw uit te geven aandelen op te kopen, maar heeft Tesla dat afgeslagen. Vervolgens is het fonds zelf aandelen op de markt gaan kopen. 

Verlies en vooruitzicht Tesla

Zes dagen geleden bracht Tesla de cijfers over het tweede kwartaal naar buiten. Het bedrijf had nog nooit zoveel verlies geleden, maar toch ging het zeker niet slecht. De vooruitzichten zijn positief: de omzet is gestegen naar 4 miljard dollar, de uitgaven waren minder dan verwacht en voor het eerst haalde Tesla meerdere productiedoelen. 

Volgens Tesla hebben ze zelf nu voldoende cash. Musk heeft in ieder geval gezegd dat het bedrijf dit jaar niet meer hoeft op te halen.