Buitenland

'Nederlands' opvanghuis verwoest na beving Lombok: kinderen slapen op straat

07 augustus 2018 03:10 Aangepast: 07 augustus 2018 11:46
Veel kinderen slapen in de buitenlucht. Beeld © EIGEN FOTO

Een Nederlands opvanghuis voor kwetsbare kinderen ligt volledig in puin door de zware aardbeving op het Indonesische eiland Lombok. Tientallen kinderen slapen noodgedwongen op straat, zegt Chaim Fetter tegen RTL Nieuws.

De Nederlandse Fetter is mede-oprichter van Peduli Anak, een opvanghuis voor kinderen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen. Sommigen van hen kampen met een lichamelijke beperking, anderen hebben gedragsproblemen of zijn bijvoorbeeld slachtoffer geworden van exploitatie, misbruik of verwaarlozing.

'Iedereen is heel erg geschrokken'

Ruim 48 uur na de beving krabbelen de kinderen langzaam weer op, maar de natuurramp heeft er aardig ingehakt, zegt Fetter. "De kinderen zijn behoorlijk getraumatiseerd. Wij allemaal eigenlijk wel. Ik woon hier al vijftien jaar, maar zo'n zware beving had ik nog niet meegemaakt. Iedereen is heel erg geschrokken."

98 doden

De aardbeving zondag heeft zeker 98 mensen het leven gekost. 13.000 huizen zijn verwoest. De aardbeving had een kracht van 6,9. Het epicentrum lag bijna 30 kilometer ten noordoosten van Lombok.

Tekst gaat verder onder de foto

Miniatuurvoorbeeld

Het opvanghuis is grotendeels verwoest door de zware aardbeving, zegt Fetter. "De meeste kinderen slapen onder een zeiltje. Alleen voor de kleinste kinderen zijn er tenten aanwezig. Het huis is onbewoonbaar. Veel muren zijn ingestort, of staan op het punt van instorten."

Behoefte aan sanitaire voorzieningen

Dankzij een Nederlands bedrijf zijn er tenten onderweg naar Lombok. Fetter heeft aangeklopt bij het Rode Kruis, maar dat geeft (nog) niet thuis. Hij zegt dringend behoefte te hebben aan sanitaire voorzieningen. Het kan namelijk nog drie tot vier maanden duren voordat het opvanghuis weer begaanbaar is.

Er is dringend geld nodig voor de wederopbouw. "We hebben het opvanghuis in al die jaren beetje bij beetje opgebouwd. Wij kunnen dat niet uit eigen zak financieren. De waarheid is dat we heel hard geld nodig hebben."

Grote verantwoordelijkheid

Vandaag gaat het normale leven zo goed als mogelijk weer verder. De kinderen krijgen les in de buitenlucht, want ook de school bij het opvanghuis is verwoest. "We proberen langzaam maar zeker de draad weer op te pakken", zegt Fetter. "We hebben een grote verantwoordelijkheid naar de kinderen toe. Daarom gaan we door."

Ziekenhuizen Lombok vol na beving

Slachtoffers van de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok worden soms behandeld op de parkeerplaats van het ziekenhuis.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore