Buitenland

Toeristen proberen massaal Lombok te verlaten

06 augustus 2018 06:53 Aangepast: 06 augustus 2018 11:09
Een slachtoffer van de aardbeving op Lombok wordt in een provisorisch ziekenhuis verzorgd. Beeld © AFP

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok blijft oplopen. Zeker 91 mensen hebben de natuurramp niet overleefd. Een dag na de beving proberen buitenlandse toeristen massaal het Indonesische eiland te verlaten.

Op het vliegveld van Mataram staan lange rijen wachtenden en luchtvaartmaatschappij Garuda zet extra vluchten in. Ook budgetmaatschappij AirAsia probeert meer vliegtuigen naar Lombok te sturen, meldt CEO Tony Fernandes op Twitter.

Sander filmde aardbeving in Indonesië: 'Mensen huilden van paniek'

Indonesië is getroffen door een aardbeving. Het eiland Lombok is het zwaarst getroffen door de beving van 7,0 op de schaal van Richter. Ook op de omliggende eilanden was het natuurgeweld duidelijk voelbaar. Sander Zoer filmde de aardbeving op Bali.

Honderden gewonden

Met boten zijn zo'n duizend toeristen en bewoners geëvacueerd van de Gili-eilanden ten noordwesten van Lombok, een populaire toeristische bestemming.

Zie ook: Schrik zit er in bij Joep (22) op Lombok: 'Het licht viel uit en alles begon te schudden'

De Indonesische autoriteiten verwachten dat het dodental zal oplopen. Er zijn honderden gewonden en duizenden huizen zijn verwoest. Ook zitten delen van het eiland zonder elektriciteit en communicatieverbindingen. De Indonesische marine stuurt een schip met hulpgoederen naar het eiland.

Lof voor hotelpersoneel

"We maken vroegtijdig een einde aan onze vakantie omdat ik niet meer kan lopen en we niet meer in de stemming zijn'', zei een 26-jarige Nederlander op het vliegveld tegen persbureau Reuters. De man zat met een been in het verband op een trolley. Hij raakte gewond toen restaurantbezoekers vanwege de aardbeving in paniek naar buiten stormden.

De Nederlander is vol lof over het personeel van zijn hotel. "Sommige medewerkers vertelden dat hun eigen huizen zijn verwoest, maar toch hielpen ze ons.''

Sommige toeristen op de luchthaven zeiden naar huis te gaan, anderen zetten hun vakantie noodgedwongen elders voort. "Alle activiteiten zijn stilgelegd. We kunnen niet duiken, niets doen. Daarom gaan we naar een ander eiland'', zei een 24-jarige Spanjaard.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore