Ga naar de inhoud
Buitenland

Mislukte aanslag op Venezolaanse president live op tv

Beeld © EPA

Tijdens een toespraak van de Venezolaanse president Nicolas Maduro in Caracas zijn gisteravond drones met explosieven ontploft.

Volgens de Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez ging het om een aanslag op de president. Zeven soldaten van de nationale garde raakten gewond. Maduro had niets.

De president sprak in het centrum van de hoofdstad een militaire parade toe over de staat van de economie van het in verval geraakte land, toen vlakbij explosies klonken. Op onderstaande tv-beelden is te zien hoe mensen naast hem op het podium, onder wie Maduro's vrouw, schrikken en omhoog kijken.

De camera draait vervolgens naar de parade, waar onder de honderden soldaten paniek uitbreekt. Daarna werd de live-uitzending afgebroken.

President Maduro schrikt van vermeende aanslag tijdens toespraak

"Onze onderzoeken tonen aan dat er explosies waren van verscheidene drones vlakbij het podium", zei Rodriguez op de staatstelevisie. "We hebben bewijs dat dit een moordaanslag was. Ze hebben gefaald."

Rechtse samenzwering

Wie achter de aanslag zit is niet duidelijk. In een televisietoespraak enkele uren na de aanslag sprak Maduro over een 'rechtse samenzwering' die haar oorsprong heeft in buurland Colombia, terwijl de financiers en planners in de Amerikaanse staat Florida verblijven. Volgens de president is er een onbekend aantal daders gepakt.

Miniatuurvoorbeeld

Soldaten na de explosies in paniek. (screenshot Venezolaanse tv)

Maduro zei verder dat 'een schild van liefde' hem beschermd had tegen de drone-aanval. "Ik ben er zeker van dat ik nog veel jaren zal leven."

Land in diepe crisis

Onder de voormalige buschauffeur Maduro is het olierijke Venezuela in een diepe economische crisis geraakt die gepaard gaat met een enorme schaarste aan goederen. Als gevolg daarvan is er een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen naar buurlanden. Vooral naar Colombia, maar ook naar de Antillen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn slechts door een stukje Caribische zee gescheiden van Venezuela.

In mei werd Maduro voor zes jaar herkozen in verkiezingen die onder meer volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok niet vrij en onafhankelijk zijn verlopen. De oppositie in Venezuela wordt sterk onderdrukt. Het regime van Maduro duldt geen enkele tegenspraak.

Reportages

Correspondent Sandra Korstjens maakte eerder dit jaar enkele reportages die de situatie in het Zuid-Amerikaanse land schetsen: