Buitenland

Zweedse politie schiet man met down dood vanwege speelgoedpistool

03 augustus 2018 17:42 Aangepast: 03 augustus 2018 17:59
Beeld © AFP

De politie in Zweden heeft woensdagnacht het vuur geopend op een 20-jarige man met het downsyndroom, omdat hij een speelgoedpistool in zijn hand had. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De man, Eric Torrel, was zeer zwakbegaafd en had de verstandelijke vermogens van een kind van 3. Naast het downsyndroom had hij ook een ernstige vorm van autisme. Volgens zijn moeder deed hij geen vlieg kwaad en was 'mama' het enige woord dat hij kon zeggen. 

Het was al licht

Zijn ouders laten aan de Zweedse krant Expressen weten niet te begrijpen hoe de agenten niet hebben kunnen zien dat haar zoon down had en dat het slechts een speelgoedpistooltje was.

Het gebeurde om vier uur 's nachts, op dat tijdstip is het deze dagen in Zweden al licht.  Het is niet duidelijk hoe echt het speelgoedpistool leek. 

Weggelopen van huis

Eric was die nacht weggelopen van huis. Zijn vader ging hem zoeken en kwam enkele agenten tegen en vroeg hen of ze een jonge man met down hadden gezien. Die agenten hadden haast en verwezen hem door naar 112.  Niet veel later kwam de politieauto terug naar hem, met de mededeling dat ze zijn zoon hadden neergeschoten.

De politie is een onderzoek gestart naar het handelen van de agenten. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Incidenten met speelgoedpistolen: 'We speelden politie en boefje'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`