Ga naar de inhoud
Buitenland

May 'neemt grote gok' met brexit-bezoek aan Macron

De Franse president Emmanuel Macron zoent de Britse premier Theresa May tijdens een ontmoeting in Brussel. Beeld © AFP

De Franse president Emmanuel Macron krijgt vandaag bezoek op zijn vakantieadres van Theresa May. Het bezoek van de Britse premier is onderdeel van een diplomatieke missie om Europese leiders te overtuigen van haar brexit-visie. Met het bezoek neemt May een 'grote gok', zegt Stefan de Vries, onze correspondent in Frankrijk.

Ze gaan het in Fort de Brégançon aan de Franse zuidkust hebben over de voorwaarden voor de brexit, de scheidingsdeal, die over elf weken rond moet zijn.

May presenteerde vorige maand haar brexit-voorstellen. Daarin stuurt ze aan op een zogenoemde zachte brexit. Ook na 29 maart volgend jaar wil Groot-Brittannië nauwe banden onderhouden met de Europese Unie.

Voorstellen vallen verkeerd

Europese leiders zijn niet bepaald gecharmeerd van die voorstellen. Een van de belangrijkste struikelblokken is het voorstel van de Britten voor een vrijhandelszone voor goederen. May stelde een systeem voor waarin het Verenigd Koninkrijk namens de EU heffingen op goederen die het land inkomen zou innen.

Dat moet ervoor zorgen dat er zonder allerlei rompslomp goederen de grens over kunnen tussen de EU en het VK, zonder dat de Europese Unie hoeft te vrezen dat er dan ook spullen naar het vaste land komen (bijvoorbeeld uit China) waarover onterecht geen heffingen zijn betaald.

Fransman en hoofd-brexitonderhandelaar voor de EU, Michel Barnier, veegde dat plan vorige week resoluut van tafel.  De EU zal nooit toestaan dat een land dat geen lid is van de Unie heffingen int, zei hij.

Macron overtuigen van groot belang 

Macron is een van de leiders die zich het hardst opstelt ten opzichte van de Britten. Daarom doet May de nodige moeite om hem op andere gedachten te brengen.

Of dat ook gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Het Franse presidentieel paleis heeft gisteren laten weten dat de Britten niet moeten denken dat het bezoek van May iets kan veranderen aan de positie van Barnier.

Grote gok van May 

"Theresa May neemt een grote gok door zichzelf uit te nodigen op het vakantieadres van Emmanuel Macron", zegt Stefan de Vries, onze correspondent in Frankrijk. Toch ontvangt Macron haar en zal ze ook blijven voor een diner vanavond.

"De bal ligt nog steeds in Brussel, maar Theresa May hoopt dat ze kan profiteren van de extreme zomerhitte en dat Macron zich daardoor vandaag wat soepeler zal opstellen", zegt De Vries.  

Als het May lukt dan kan ze misschien de andere leiders, die ze de komende tijd ook nog bezoekt, overtuigen van haar visie.

Harde brexit dreigt 

Er zijn ook nog andere kwesties die moeten worden opgelost. Er is bijvoorbeeld nog geen overeenstemming over wat er moet gebeuren met de Ierse grens. Beide kampen zijn het erover eens dat die grens open moet blijven, maar niemand weet precies hoe dat dan zou moeten. Het mag immers niet zo zijn dat er via die grens in feite weer vrij verkeer van mensen mogelijk is.

Op 18 oktober moet er een concreet voorstel liggen. Dan komen de Europese leiders bij elkaar in Brussel om te besluiten wat de relatie wordt met de Britten na de brexit. Als er dan geen concreet voorstel is van May, lijkt er maar een optie: een harde brexit.

Dit zogenoemde 'no deal scenario' wordt ook wel 'de nucleaire optie' genoemd. Het zal waarschijnlijk leiden tot administratieve chaos, files en flink hogere kosten voor onder andere voedsel.

Meer op rtlz.nl:
May's brexitplan: vrijhandel voor goederen, einde aan vrij reizen
Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal