Aanslag op fietstoeristen

'Internationaal onderzoek aanslag Tadzjikistan'

01 augustus 2018 14:21 Aangepast: 01 augustus 2018 16:40
Beeld © ANP Foto

Oppositiegroepen in Tadzjikistan willen een internationaal onderzoek naar de aanslag op fietsende toeristen. Bij de terroristische daad kwamen vier mensen om het leven, waaronder een Nederlander.

De regering beschuldigt de Islamitische Wederopstandingspartij ervan achter de aanslag te zitten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat op basis van een bekentenis van een dader die is aangehouden.

Die partij was ooit de enige legale islamitische partij in het land, maar werd in 2015 verboden en als terroristische organisatie aangemerkt. Zij zijn een van de groepen die nu Nederland, Zwitserland, Amerika en de Europese Unie om een groot onderzoek vragen, meldt de lokale nieuwssite Akhbor. Uit die landen komen de slachtoffers.

Aanslag

De fietsende toeristen werden omver gereden door een auto en zouden vervolgens met messen zijn gestoken. Veiligheidstroepen schoten vier verdachten dood en pakten een ander op. De aanslag kostte vier mensen het leven, onder wie een 56-jarige Nederlander.

De regering wijst dus naar de Wederopstandingspartij, maar terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Op beelden die IS-spreekbuis Amaq verspreidde om dit hard te maken, waren vijf mannen te zien met een IS-vlag. Zij zouden de daders zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`