Buitenland

Heet, heter, heetst: tot 45 graden in Spanje en Portugal

01 augustus 2018 10:17 Aangepast: 01 augustus 2018 13:35
Beeld © ANP

Vakantiegangers die op reis gaan naar Spanje of Portugal kunnen hun borst nat maken. Vanaf morgen worden daar extreem hoge temperaturen verwacht van dik boven 40 graden. In het zuidoosten kan het kwik zelfs stijgen tot 45 graden.

Het blijft tot en met maandag uitzonderlijk warm in Spanje en Portugal. Ook 's avonds en 's nachts is het heet. De verwachte temperatuur schommelt dan rond 25 graden.

Tweede hittegolf

Ook Nederland gaat enkele tropische dagen tegemoet met volgende week temperaturen boven 30 graden. Als dat twee keer gebeurt, hebben we een tweede hittegolf te pakken.

Van een hittegolf is sprake bij ten minste vijf opeenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is.

Vrij uitzonderlijk

Het is vrij uitzonderlijk dat er twee hittegolven in een jaar voorkomen. Sinds het begin van de metingen is dat alleen in 1941 en in 2006 voorgekomen. Overigens is De Bilt een van de weinige plekken waar twee hittegolven gaan komen. In het grootste deel van het land duurt die eerste hittegolf namelijk nog steeds voort.

Kurkdroog, warm zomerweer

Vandaag is het vrij aangenaam met 24 graden aan de kust. In het oosten kan 30 graden worden behaald.

Ook de rest van de week blijft het kurkdroog en zeer warm zomerweer. Regen komt niet of zelden voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zet je schrap: tweede hittegolf op komst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore