Buitenland

Bedenker boerkini ziet verkoop stijgen (ook door niet-moslims)

23 augustus 2016 17:43 Aangepast: 30 juli 2017 14:30
Een Australische strandwacht in een boerkini, gemaakt door Aheda Zanetti Beeld © ANP

Half Frankrijk relt over boerkini: een zwempak dat het hele lijf, inclusief het haar bedenkt. Maar de ontwerpster kan er wel om lachen: alle aandacht heeft de verkoopcijfers flink opgekrikt. Er is ook opvallend veel interesse van niet-moslims.

In vijftien Franse plaatsen is de boerkini inmiddels verboden, waaronder Cannes en Villeneuve-Loubet. Ook op plekken in Duitsland en Oostenrijk mag het zwempak niet meer worden gedragen in publieke zwembaden. 

De Australisch-Libanese Aheda Zanetti, de bedenker van de boerkini, zegt dat ze afgelopen zondag 60 bestellingen heeft ontvangen. Normaal gesproken zijn dat er tien tot twaalf. "Het is zo hectisch", zegt ze tegen AFP

Veel vraag van niet-moslims

Zanetti ontvangt veel vragen van vrouwen die geen moslim zijn. Zij zien het pak wel zitten omdat ze bijvoorbeeld kanker overleefd hebben en zich willen beschermen tegen de zon. "Vrouwen wisten niet dat dit alternatief bestond. Het maakt niet uit wat je afkomst is, of religie", zegt ze.

Toch krijgt ze niet alleen maar positieve feedback, zo was er één iemand die haar e-mailde met bijzondere kritiek. "Want we zien onze vrouwen liever naakt", stond er volgens haar in de mail. 

In Australië ligt de boerkini niet onder vuur, ondanks problemen met geradicaliseerde jongeren. Veel mensen bedekken hun huid op de warme stranden om zich te beschermen tegen de felle zon. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore