Buitenland

Rouwende orka zwemt drie dagen rond met dood jong: 'Ze liet gewoon niet los'

29 juli 2018 22:32 Aangepast: 30 juli 2018 16:17
Orka J35 met op haar snuit haar dode jong. Beeld © Center for Whale Research

Verdriet bij onderzoekers die een groep orka's in het noordoosten van de Stille Oceaan bestuderen voor de kust van het Canadese Brits-Columbia. Zij zagen hoe een orka daar ruim drie dagen rondzwom met haar dode jong op haar snuit. Het diertje was afgelopen dinsdag geboren, maar stierf een half uur daarna.

Het jonge dier was de eerste orka die sinds 2015 werd geboren in deze groep van 75 zwaardwalvissen. De moeder heeft van onderzoekers de naam J35 gekregen. "Ik denk dat ze aan het rouwen is, en nog niet bereid is om haar jong te laten gaan. Ze denkt zoiets als: waarom, waarom, waarom?" zegt onderzoeker Ken Balcomb, die de groep al meer dan 40 jaar volgt.

Tonen emoties

De groep orka's leeft in het gebied van Alaska tot Californië. De groep heeft het moeilijk, vanwege gebrek aan voedsel en door milieuschade.

Onderzoekers toonden al eerder aan dat orka's complexe sociale structuren hebben, ze met elkaar communiceren en emoties tonen, waaronder rouw. De walvissen zwemmen vaker rond met hun dode jongen. Eerder werd al een moeder met haar dode jong waargenomen in 2010.

Verdrietig en ontmoedigend

Maar de rouw van orka J35 duurde aanmerkelijk langer. Ze zwom zeker 230 kilometer met het jong, ongewoonlijk lang, zeggen onderzoekers. "We weten dat het gebeurt, maar deze keer was het bijna een rondtocht, alsof ze niet los wilde laten", zegt Balcomb tegen de New York Times.

"Het dier zonk soms omdat het nog geen vetlaag heeft waar het op kan drijven. Dan dook haar moeder naar beneden en haalde haar weer omhoog."

Volgens onderzoekers toont dit aan dat het slecht gaat met de orka's en dat er iets aan moet worden gedaan. "Iedereen is er kapot van", zegt de onderzoeker. "Dit is heel, heel erg afschuwelijk, verdrietig en ontmoedigend."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore