Buitenland

Trump en Juncker sluiten deal: handelsoorlog voorlopig afgewend

25 juli 2018 22:53 Aangepast: 25 juli 2018 23:11
Beeld © AFP

De dreigende handelsoorlog tussen de VS en de EU lijkt voorlopig afgewend. De Amerikaanse president Donald Trump en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sloten vanavond een overeenkomst waarin vooral de EU concessies doet.

De VS en de EU gaan werken aan lagere handelstarieven. Er komen voorlopig geen nieuwe heffingen bij, zeiden Juncker en Trump in een gezamenlijk statement

Concessies

De EU heeft beloofd meer sojabonen uit de VS te zullen gaan importeren. Verder zal de EU meer vloeibaar gas uit de VS importeren en samen met de VS werken aan hervorming van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Trump beloofde een oplossing voor de invoertarieven van staal en aluminium die hij wilde verhogen, de belangrijkste aanleiding voor de handelsoorlog.

Heffingen schrappen

Uiteindelijk moeten er helemaal geen heffingen meer zijn en ook geen overheidssteun voor industrie die geen betrekking heeft op auto's, zei Trump. 

In de overeenkomst zijn nog geen afspraken gemaakt over de auto-industrie, een van de grootste twistpunten. Daar wordt nog aan gewerkt.

 

 

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore