Buitenland

Ondergronds meer van vloeibaar water gevonden op Mars

25 juli 2018 16:42 Aangepast: 25 juli 2018 17:11
Beeld © NASA

Wetenschappers denken de heilige graal te hebben gevonden in de zoektocht naar mogelijk buitenaards leven: er is vloeibaar water op Mars. Ze hebben een meer ontdekt van 20 kilometer doorsnee en zeker één meter diep onder een ijskap op de zuidpool van de planeet.

Wetenschappers geloven dat vloeibaar water een noodzakelijke voorwaarde is voor het ontstaan van leven. De zoektocht naar buitenaards leven richt zich dan ook op het vinden van vloeibaar water op andere planeten. Daar is nu voor het eerst bewijs voor gevonden. De wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA houden er rekening mee dat er in dit meer wel eens microbiologisch leven gevonden kan worden.  

Groot genoeg om leefgebied te zijn

Het meer is namelijk groot genoeg om een leefgebied te vormen, waar kleine organismen het zouden kunnen uithouden. Eerder was er al aangetoond dat er water in ijsvorm was op Mars en waren er aanwijzingen dat er kleine hoeveelheden smeltwater over de planeet stroomden.

Maar dat er in theorie leven kan overleven, wil niet zeggen dat het er ook is. De onderzoekers denken dat het nog wel jaren duurt voordat ze die vraag kunnen beantwoorden. Mogelijk moeten ze daarvoor zelfs een nieuwe missie naar Mars sturen om een monster te nemen van het water.

Een bemande missie naar Mars?

De Nederlander Kartik Kumar werkt in de woestijn van Oman om de mensheid voor te bereiden op een reis naar Mars. De woestijn zou ongeveer hetzelfde zijn als de rode planeet, behalve het gebrek aan zwaartekracht natuurlijk.

Geen buitenaardse vissen

En dan nog moet je niet denken aan een beschaving van buitenaardse vissen, zegt hoofdonderzoeker Roberto Orosei, wel aan micro-organismen. "We weten dat er micro-organismen zijn op aarde die in vergelijkbare omstandigheden kunnen overleven. Er zijn er zelfs die leven in ijs." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Bloedmaan zorgt voor topdrukte sterrenwachten: 'Hutjemutje vol, geweldig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore