Ga naar de inhoud
Bosbranden Griekenland

Grieken totaal overvallen: 'Vlammen achtervolgden ons tot het water'

Mensen zijn naar zee gevlucht om uit de vlammenzee te blijven. Beeld © Twitter

De Griekse kustwacht heeft 696 mensen gered die naar het strand waren gevlucht om aan de bosbranden te ontkomen. Op social media zijn foto's te zien van mensen die, verslagen en onder het roet, op het strand en in zee kijken naar de vlammen om hen heen. Maar niet iedereen kon de kust op tijd bereiken.

Bij de branden in dorpjes rondom de Griekse hoofdstad Athene zijn tientallen mensen omgekomen. De bosbranden waren hevig, sloegen snel over door de hitte en sterke wind en hebben veel mensen overvallen. Inwoners probeerden massaal de stad uit te vluchten of naar zee te gaan, maar niet iedereen kon op tijd ontkomen.

LEES OOK onze liveblog voor de laatste ontwikkelingen in Mati

Een fotograaf van persbureau Reuters zag vier doden liggen op een smalle weg die helemaal vol stond met auto's. De slachtoffers waren waarschijnlijk op weg naar het strand om zichzelf in veiligheid te brengen, maar hebben het niet gered.

Miniatuurvoorbeeld

Mensen schuilen op het strand en in zee voor het vuur in Argyris Akti, Nea Makri, Griekenland (Foto: Twitter / severeweatherEU).

Mensen moesten rennen voor hun leven om het water op tijd te bereiken. "Gelukkig was de zee er en daar zijn we ingegaan, omdat de vlammen ons achtervolgden tot het water", zegt Kostas Laganos uit Mati tegen Reuters. "De vlammen verbrandden onze rug en we zijn het water in gedoken. Ik zei 'mijn God', we moeten rennen om onszelf te redden."

Omarmen

In het dorpje Mati, waar tot nu toe de meeste doden zijn gevallen, vonden reddingswerkers op een klif bij het strand de verbrande lichamen van 26 volwassenen en kinderen. Ze zaten dicht bij elkaar en omarmden elkaar toen ze vlakbij de kust ingesloten werden door het vuur. 

"Ze probeerden een ontsnappingsroute te vinden, maar konden niet op tijd ontsnappen", zegt Nikos Economopoulos van het Griekse Rode Kruis. "Ze voelden het einde aankomen en omarmden elkaar. Volgens woordvoerder van de brandweer Stavroula Maliri waren veel dodelijke slachtoffers nog maar meters verwijderd van de zee. 

Uit zee gehaald

De kustwacht meldt dat er vier lichamen uit de zee zijn gehaald. Verder zijn er 19 mensen levend uit het water gehaald. 

"Mati bestaat niet eens meer", vertelde een vrouw aan het Griekse Skai TV. "Ik zag lichamen, uitgebrande auto's. Ik heb geluk dat ik nog leef."

Grieks toeristendorp na vlammenzee veranderd in maanlandschap:

Door het Griekse kustdorp Mati is een enorme vlammenzee geblazen. Toeristen en bewoners hadden vaak niet meer de kans om weg te komen. Er zijn tientallen vermisten, doden en gewonden. Het dorp biedt een troosteloze aanblik. 

 

Meer op rtlnieuws.nl: