Bosbranden Griekenland

Zeker 50 doden door felle bosbrand Griekenland, dorpen verwoest

24 juli 2018 06:39 Aangepast: 24 juli 2018 10:12

Het dodental door de grote natuurbranden bij de Griekse hoofdstad Athene loopt snel op.

Het Rode Kruis meldt dat nog eens 26 lichamen zijn gevonden. Daarmee komt het aantal doden tot boven de vijftig. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

Veel gewonden in levensgevaar

De meest recente slachtoffers werden door hulpverleners gevonden in de buurt van de havenplaats Rafina, ten oosten van Athene. De locoburgemeester van de regio heeft het dodental bevestigd aan televisiezender Skai. Het aantal slachtoffers loopt waarschijnlijk nog verder op. Veel gewonden verkeren in levensgevaar.

Griekse dorpen overvallen door vlammenzee

Het vuur grijpt razendsnel om zich heen. Athene heeft de EU om hulp gevraagd.

Ooggetuigen vertelden aan persbureau Reuters dat zij in het nabijgelegen Mati, ten noordoosten van Athene, de verkoolde lichamen hadden gevonden van mensen die tevergeefs hadden geprobeerd voor het vuur te vluchten. Het populaire toeristenplaatsje is grotendeels verwoest.

Populair vakantiegebied hardst getroffen

De kust ten oosten en westen van Athene is een populair vakantiegebied. Vooral die regio lijkt het hardst getroffen. Of er buitenlandse toeristen onder de slachtoffers zijn is niet bekend. Honderden mensen werden met boten in veiligheid gebracht en duizenden overnachtten buiten, in hun auto of in sporthallen.

Doordat de wind in de nacht is gaan liggen, zijn de branden inmiddels wel minder geworden. "We hopen de branden vandaag te blussen'', liet een brandweerman weten op de televisie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Noodtoestand uitgeroepen om enorme bosbranden bij Athene

Hulp gevraagd aan Europese Unie

Premier Alexis Tsipras heeft wegens de branden zijn bezoek aan Bosnië afgebroken. In de provincie Attica is de noodtoestand uitgeroepen en Griekenland heeft hulp gevraagd aan de Europese Unie. "We hebben te maken met iets compleet asymmetrisch", zei Tsipras.

Natuurbranden zijn in Griekenland niet uitzonderlijk. Een relatief droge winter heeft echter voor extra brandgevaar gezorgd. Tsipras sloot niet uit dat de branden zijn aangestoken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`