Buitenland

'Held van Lübeck': buspassagier Maikel overmeesterde dader steekpartij

22 juli 2018 08:49 Aangepast: 22 juli 2018 08:50
Beeld © AFP

Een 25-jarige buspassagier heeft vrijdag erger voorkomen bij de steekpartij in het Duitse Lübeck. Hij overmeesterde de 34-jarige man die wild om zich heen stak in een bus en daarmee tien mensen verwondde.

Door de steekpartij ontstond paniek in de bus, zegt Maikel Henkel. Hij werd aangeklampt door een doodsbange vrouw. Daarna werd ook Henkel aangevallen door de man. "In een reflex besloot ik hem te schoppen en te slaan. Godzijdank werd ik niet gestoken. Ik kon zijn aanval afweren en hem tegen de grond werken."

Henkel zegt geen idee te hebben waarom de man plotseling doordraaide. "Van het een op het andere moment viel hij mensen aan met een mes."

'Ik zal iedereen helpen die hulp nodig heeft'

Duitse media noemen Henkel een held, maar zelf ziet hij dat niet zo. "Ik zal iedereen helpen die hulp nodig heeft", zegt hij. "Ik zal ieder mens op deze wereld helpen. Geen mens verdient het om pijn te lijden."

Ook de Duitse politie tast nog in het duister wat betreft het motief van de vermoedelijke dader, een Duitser van Iraanse afkomst. Hij heeft vooralsnog geen verklaring afgelegd. Op basis van de huidige kennis sluit de politie een terreurdaad uit.

Poging tot moord

De verdachte zit vast en wordt onder andere beschuldigd van poging tot moord.

Onder de tien slachtoffers waren ook twee Nederlanders. Een van hen overleefde de aanval dankzij een spoedoperatie. Ze zijn zwaargewond, maar buiten levensgevaar.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore