Buitenland

1 jaar oude baby weer terug bij ouders na 5 maanden in Amerikaans opvangcentrum

20 juli 2018 22:05 Aangepast: 21 juli 2018 06:49
(archieffoto)

De 1-jarige dreumes Johan Bueso Montecinos uit Honduras werd het gezicht van het keiharde anti-immigratiebeleid van de Amerikaanse regering. Vijf maanden lang was de baby gescheiden van zijn ouders, maar hij zit nu eindelijk op het vliegtuig terug naar huis.

Een klein half jaar geleden stak zijn vader met zijn baby vanuit Mexico illegaal de grens over. Ze werden bijna meteen betrapt en opgepakt.

Kinderen direct scheiden van ouders

De regering van Trump had op dat moment als beleid dat kinderen direct van hun ouders gescheiden werden, ook al betrof het hier een baby van tien maanden oud. En de Amerikaanse bureaucratie zorgde er vervolgens voor dat de volwassen vader bijna direct terug de grens overgezet kon worden en de baby niet.

Die werd vijf maanden opgevangen in een speciaal opvangcentrum van de overheid. Hij zette daar zijn eerste stapjes, sprak daar zijn eerste woordjes en 'vierde' daar zijn eerste verjaardag. 

ZIE OOK: Opnames: van hun ouders gescheiden kinderen huilend bij grens VS

De kleine Johan werd begin deze maand het gezicht van de wreedheid van het Amerikaanse beleid, toen hij zelfs in de rechtszaal moest verschijnen. Het verslag in de pers daarvan, over de baby - in een luier, zuigend op een fles - en hoe de rechter zich geen raad wist met de situatie, veroorzaakte een golf van verontwaardiging in de wereld.

Zo vroeg de rechter onder meer aan de advocaat van de baby: "Ik schaam me diep, maar ik moet het vragen: begrijpt je cliënt de rechtsprocedure?" Het enige wat de kleine Johan af en toe kon uitbrengen was 'aqua'. Hij wilde water.

Eén van de vele protestacties tegen het beleid

Zo krijg je wel aandacht. Een vrouw klimt als protest tegen het immigratiebeleid van president Trump boven op het Vrijheidsbeeld in New York.

Meer op rtlnieuws.nl:

`