Buitenland

Jongen (6) in coma door zwembadfilter: 'We hebben een mirakel nodig'

20 juli 2018 09:23 Aangepast: 20 juli 2018 09:30
Vic (rechts) en zijn broertje.

Ze stonden op het punt om naar huis te gaan, toen de 6-jarige Vic nog een laatste duik in het zwembad nam. Zijn arm kwam vast te zitten in een zwembadfilter. Het duurde ruim een kwartier voordat hij bevrijd kon worden. In een Portugees ziekenhuis vecht hij voor zijn leven.

"De hersenschade is groot", zei de vader Michael Wanzeele tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. In het ziekenhuis in Lissabon ligt het jongetje al vier dagen in coma.  "Zijn toestand is niet goed, maar wel stabiel. Daar trekken we ons aan op: hij is niet verslechterd. Elke dag dat we hem bij ons hebben, is een dag gewonnen."

Tragisch ongeval

Het tragische ongeval gebeurde doordat Vic naar de bodem dook. Toen hij een gat zag, was hij nieuwsgierig en stak hij zijn arm erin. Dat gat bleek de ingang van een zwembadfilter te zijn. Vics arm werd tot aan zijn elleboog vastgezogen.

De 10-jarige zoon van een bevriend stel zag het gebeuren en riep meteen om hulp. Vics moeder en het bevriende paar doken het water in en probeerden het jongetje los te rukken. Maar de zuigkracht was zo groot, dat dit niet lukte. Ook twee brandweermannen slaagden er niet in.

Deur ingetrapt 
Miniatuurvoorbeeld

Uiteindelijk heeft de brandweer de deur van het tuinhuisje met de filterinstallatie ingebeukt, is het apparaat uitgezet en kon Vic boven water worden gehaald na ruim een kwartier zonder zuurstof.

De komende dagen moet er meer duidelijk worden over de schade aan Vics hersenen. "Het allerbelangrijkste is dat we ons kind kunnen houden", zegt vader Michael. “Hoe we ons leven moeten aanpassen aan eventuele permanente schade, zien we later wel."

Mirakel

Michael dankt op Facebook iedereen voor alle lieve berichten. "We hebben een mirakel nodig", schrijft hij.

`