Buitenland

Ook in Mali, Jordanië en Irak wordt de Vierdaagse gelopen: 'Kletsnat over de finish'

19 juli 2018 15:52 Aangepast: 19 juli 2018 16:48
De legerbasis in Mali kreeg een speciaal spandoek vanuit Nijmegen. Beeld © Privéfoto

Veel militairen lopen mee met de Nijmeegse vierdaagse, maar als ze op missie zijn gaat dat een stuk lastiger. Voor militairen in Mali, Jordanië en Irak is er een oplossing: daar worden alternatieve vierdaagsetochten georganiseerd.

In Irak en Jordanië organiseren ze dit jaar voor het eerst een alternatieve Nijmeegse Vierdaagse. In Mali doen militairen al sinds 2016 mee met de wandeltocht. De afstanden zijn iets korter in verband met de warmte. De militairen lopen tien kilometer per dag, vier dagen achter elkaar.

ZIE OOK: Volg Frits Wester en Floor Bremer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

Kennismaken

In Jordanië zitten naast Nederlanders ook veel militairen uit andere landen. "Zo'n vierdaagse is een mooie manier om elkaar beter te leren kennen", zegt een woordvoerder van de Nederlandse basis in Jordanië. "Het levert een leuke sfeer op."

In Jordanië doen 110 deelnemers mee aan de vierdaagse. Ze starten elke dag heel vroeg, tussen vijf en half zes. "'s Middags is het een graad of 40, 's ochtends is het nog tussen de 22 en 25. Dat is een stuk aangenamer."

Blarenfestival

De vierdaagse wordt zo feestelijk mogelijk georganiseerd. "Het is de bedoeling om een keer iets anders te doen dan normaal. We zijn hier om een serieuze reden, maar we willen onze mensen ook ontspanning geven."

Een ambulance rijdt achter de militairen aan voor de muziek. Morgen, als de vierdaagse erop zit, wordt er een muziekfestival georganiseerd. "Het blarenfestival hebben we het genoemd."

Miniatuurvoorbeeld

Ook op de legerbasis in Mali is een blarenprikpost tijdens de vierdaagse.

Klein clubje

In Irak zijn momenteel maar tien Nederlandse militairen gevestigd. Toch is ook daar een vierdaagse georganiseerd. 

"Dat initiatief kwam vanuit hen zelf", vertelt Paul Middelberg, woordvoerder van Defensie. "De militairen uit andere landen, bijvoorbeeld Amerikanen en Britten, lopen met het clubje Nederlanders mee."

Miniatuurvoorbeeld

De zon komt op als de militairen in Irak hun tien kilometer lopen.

Populair buiten Nederland

In Mali wordt de vierdaagse voor de derde keer georganiseerd. "Je moet de militairen bezighouden", vertelt majoor Tjeerd Dijkstra vanuit Gao in Mali. "Ze vinden het leuk en zijn enthousiast over het evenement."

In Mali zijn ok veel Duitsers en Canadezen. "Zij kennen de Nijmeegse Vierdaagse ook allemaal uit Nederland, dus die lopen ook mee."

Op de basis

De rondjes in Mali worden op de legerbasis gelopen. "De veiligheid is nu stabiel hier, maar er kan zomaar iets gebeuren. Het zou dom zijn om jezelf kwetsbaar te maken door buiten de basis te lopen."

Rond vijf uur beginnen de militairen met lopen. Vier rondjes over Camp Castor. Daarna begint hun werkdag. "Zolang er geen vrede is, gaat het werk gewoon door."

Miniatuurvoorbeeld

In Mali lopen 194 militairen mee.

Koele dag

Tot nu toe hadden de wandelaars in Mali geluk. Met 28 graden was het gisteren en vandaag koel tijdens de wandeling. "Vanmiddag loopt het op naar 38 graden, maar normaal is het boven de 40 graden."

Dat de tocht de militairen niet in de koude kleren gaat zitten, merkt Dijkstra. "Op de derde dag komen ze allemaal toch wat moeilijker uit bed."

Frits moest na dag twee naar de blarenpost

Frits Wester loopt samen met collega Floor Bremer de Nijmeegse Vierdaagse. Op dag twee heeft hij het zwaar.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`