Buitenland

Thaise grotjongens zijn na redding al ieder 3 kilo aangekomen

18 juli 2018 15:01 Aangepast: 18 juli 2018 19:21
De jongens op de persconferentie vandaag.

De voetballers die meer dan twee weken vast zaten in de grot in Thailand, zijn de afgelopen week in het ziekenhuis gemiddeld 3 kilo aangekomen. Daarmee zijn ze bijna op hun oude gewicht. De jongens verloren in de weken in de grot gemiddeld 4 kilo.

Uit de bloedtesten blijkt dat ze in goede gezondheid zijn. Een arts noemde de voetballers zeer wilskrachtig en fysiek en mentaal fit. Ze zagen er gezond en welvarend uit.

Omhelzingen

Toen de jongetjes bij de persconferentie arriveerden, werd er geapplaudiseerd door de aanwezige klasgenoten en journalisten. Vrienden omhelsten de jongens.

Na de arts kwamen de coach en enkele jongens aan het woord. Ze vertelden graag naar huis te willen en dat ze bang waren geweest dat ze hun familie nooit meer zouden terugzien. Een van de jongens verklaarde profvoetballer te willen worden, terwijl weer een ander de angst voor zijn moeder onder woorden bracht, mocht hij niet thuiskomen.

Voetballertjes voor het eerst in het openbaar:

Wereldwijde aandacht voor redding

Duikers haalden de groep eerder deze maand uit een grottenstelsel. Die risicovolle, spectaculaire reddingsoperatie kreeg tot ver buiten Thailand veel aandacht. Bij de reddingsoperatie kwam een duiker om het leven. Uit eerbied daarvoor zullen de jongens tot boeddhistisch monnik worden ingewijd, aldus de coach.

De autoriteiten maken zich zorgen over de invloed die de plotse roem en massale aandacht kunnen hebben op de geestestoestand van de jongeren. De persconferentie werd daarom zorgvuldig geregisseerd. Zo moesten vragen van journalisten vooraf worden beoordeeld door een psycholoog.

Gejuich en gedans in Thailand: jongens succesvol gered uit grot:

"Het was Mission Possible voor Team Thailand!" Na ruim twee weken zijn alle Thaise jongens en hun voetbalcoach gered uit een ondergelopen grot. Dat wordt natuurlijk flink gevierd.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`