Buitenland

Italië weigert opnieuw vluchtelingenboot

13 juli 2018 23:48 Aangepast: 13 juli 2018 23:56
Reddingsschip Seefuchs is een van de schepen die vaart onder Nederlandse vlag Beeld © EPA

Italië heeft opnieuw een schip met vluchtelingen geweigerd. Het gaat om een schip met 450 migranten aan boord. Het is niet duidelijk om wat voor schip het gaat en wie het bestuurt.

Omdat het vaartuig eerder al in de wateren van Malta was, vindt Rome dat de vluchtelingen daar aan land moeten gaan. 

'Geen Italiaanse haven binnenvaren'

"Malta, de smokkelaars en de weldoeners in heel Italië en de hele wereld moeten weten dat dit schip geen Italiaanse haven binnenvaren kan en mag'', verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Matteao Salvini via Twitter.

Malta verklaarde dat het schip de verantwoordelijkheid van Italië is. Volgens Malta vertelden de opvarenden dat ze naar Italië wilden toen er contact werd opgenomen. "Ze wilden naar Lampedusa,'' aldus de Maltese regering in een verklaring.

'Geen harde taal, het is klare taal'

Italië voert onder de nieuwe rechtse regering een harder beleid tegen vluchtelingen en immigratie. Veel Italianen zijn daar blij mee.

Eerdere botsingen

Italië en Malta botsten de afgelopen tijd al twee keer eerder over de opname van schepen met migranten.

Maar ook met Nederland vocht de Italiaanse regering onlangs een conflict uit. Enkele weken geleden nog weigerde Italië het reddingsschip Lifeline met honderden vluchtelingen aan boord toe te laten. Het schip voer onder Nederlandse vlag, dus moesten de vluchtelingen ook maar hier aan land gezet worden

Lifeline is niet het enige reddingsschip in de Middellandse Zee, waarop een Nederlandse vlag wappert, maar volgens de Nederlandse overheid wil dat niet zeggen dat het ook een Nederlands schip is.  

`