Buitenland

Rusland: Amerikaanse 'krachten' proberen ontmoeting te laten mislukken

13 juli 2018 22:33 Aangepast: 16 juli 2018 14:59
Beeld © AFP

Volgens Rusland proberen 'invloedrijke politieke krachten' in de VS de ontmoeting tussen Trump en Poetin te saboteren, nu twaalf Russische inlichtingenofficieren zijn aangeklaagd voor inmening in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Moskou ontkent de beschuldigingen. 'Overduidelijk is de enige bedoeling om de atmosfeer te verpesten', laat het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken weten, dat de schuld geeft aan 'invloedrijke politieke krachten in de VS, die tegen de normalisatie zijn van de relatie tussen onze landen.'

Democraten gehackt

Eerder vandaag maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend dat er twaalf Russen in staat van beschuldiging zijn gesteld, omdat ze onder meer de Democraten hadden gehackt. Daarmee kregen ze de beschikking over duizenden geheime interne documenten, die vervolgens naar buiten kwamen. Ook kregen contact- en persoonsgegevens in handen van 500.000 stemmers.

Een speciale onderzoekscommissie onder leiding van ex-FBI-directeur Robert Mueller onderzoekt al ruim een jaar of en hoe de Russen hebben geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden en of ze daarbij samenwerkten met het campagneteam van Trump.   

Wat je moet weten over het onderzoek:

Eind vorig jaar legde correspondent Erik Mouthaan het onderzoek van Mueller uit

Witte Huis: stop het onderzoek

Alle twaalf zijn medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst. Het Witte Huis reageerde op de beschuldiging met de herhaalde oproep om het onderzoek nu te stoppen, omdat er geen beschuldiging tegen Trump of tegen andere Amerikanen in staat. 

`