Buitenland

Flesje met zenuwgas novitsjok gevonden in huis slachtoffer

13 juli 2018 19:38 Aangepast: 13 juli 2018 23:31
Onderzoekers op de plek van de besmetting. Beeld © AFP

Rechercheurs hebben de bron gevonden van de besmetting van twee Britten met het zenuwgas novitjsok. In het huis van Charlie Rowley, een van de twee slachtoffers, werd een flesje gevonden met daarin het dodelijke gif.

Rowley ligt nu in het ziekenhuis in stabiele toestand, maar zijn vriendin, de 44-jarige Dawn Sturgess, is inmiddels overleden door het zenuwgas. 

Bij bewustzijn

Het is niet duidelijk waar het flesje vandaan kwam en hoe het in het huis van Rowley in Amesbury is terechtgekomen. Rowley ligt in het ziekenhuis maar is inmiddels bij bewustzijn.

Novitsjok werd gebruikt bij de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury. Amesbury ligt daar vlakbij. Skripal en zijn dochter overleefden de aanslag.

De zoektocht naar de resten

 

Onzorgvuldigheid

De Britten waren bang dat de Russische geheim agenten na de mislukte liquidatie van de Skripals, onzorgvuldig met de resten van het middel zijn omgesprongen en dat er zo twee onschuldige burgers in aanraking zijn gekomen met het zenuwgas.

Met man en macht werd er daarom de afgelopen dagen gezocht naar de plek van de besmetting om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers zouden kunnen vallen

Onderzoek nog niet klaar

De politie noemt de vondst van het flesje, waarvan de inhoud in het laboratorium is geanalyseerd, 'een goede ontwikkeling', maar benadrukt dat het onderzoek nog niet klaar is. "We kunnen niet garanderen dat er nergens meer resten vinden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Vergiftigd met novitsjok: '1 milligram kán al dodelijk zijn'

`