Buitenland

Zeven bedreigde zwarte neushoorns komen om na verplaatsing

13 juli 2018 15:55 Aangepast: 13 juli 2018 15:56
Archiefbeeld. Beeld © RTL Nieuws

Een treurige dag voor natuurbeschermers in Kenia: daar zijn zeven zeer bedreigde zwarte neushoorns zijn overleden na hun verhuizing naar een wildpark.

Dat melden Keniaanse media. De neushoorns werden de afgelopen maand overgebracht van onder meer een park bij het Nakurumeer naar het meer dan 300 kilometer zuidoostelijker gelegen park Tsavo East. Het gaat om de helft van de dieren die werden verplaatst

De verantwoordelijke minister was kort geleden nog erg in zijn nopjes met de geslaagde verhuizing, aldus The Daily Nation.

Cruciaal 

Het verplaatsen van dit soort grote, wilde dieren is een enorme uitdaging en niet zonder risico, meldt het Wereld Natuur Fonds in een reactie. "Maar zwarte neushoorns worden enorm bedreigd, dus de pogingen om de dieren te beschermen, zoals het verplaatsen, zijn cruciaal voor toekomstige generaties."

Bij het herplaatsen krijgen dieren vlak voor de reis een slaapmiddel toegediend. Heel soms gaat het mis, bijvoorbeeld bij het ontwaken in het nieuwe leefgebied, maar zelden of nooit overlijden zoveel dieren in één keer.

'We moeten er open over zijn'

De verantwoordelijke minister, Najib Balala, heeft nog geen reactie gegeven. Een lokale natuurbeschermer pleit in The Daily Nation voor snelle openheid over wat er precies gebeurd is.  "We moeten er open over zijn, niet pas een week of een maand later. Er moet iets zijn misgegaan. We willen weten wat er gebeurd is."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`