Opmerkelijk

Zwerver krijgt baan van voorbijganger: 'Mijn leven is totaal veranderd'

12 juli 2018 15:47 Aangepast: 12 juli 2018 21:52
Beeld © iStock

Je bent zwerver, slaapt al jaren noodgewongen op straat. Wat doe je als een voorbijganger je dan plotseling een baan aanbiedt? Het overkwam de 25-jarige dakloze Ryan Davidson uit het Britse Newcastle vorige week.

Ryan vroeg afgelopen donderdag op een straat in Newcastle een voorbijganger om een kleine gunst: een beetje geld. Dat geld kreeg hij, maar hij kreeg nog iets veel beters: een baan.

De voorbijganger die Ryan aansprak, James Minns, plaatste een foto van de ontmoeting op Facebook. "Goed, dus deze jongen (een bedelaar in Newcastle) vertelt me net dat hij geen werk heeft en al drie jaar dakloos is en geen familie heeft", schreef hij. 

Geweldige kans

James besloot hem 20 Britse pond te geven, omgerekend ruim 22 euro, voor eten en drinken. Een flink bedrag voor een zwerver. En daar bleef het niet bij. "Ik heb tegen 'm gezegd dat hij maandagochtend, om 7.00 uur, op mijn werk moet verschijnen. Ik hoop dat hij dat doet, dat zou een geweldige kans zijn voor zo'n jongen."

James, eigenaar van een verfbedrijf in de stad, was die dag goed gehumeurd: hij had net met zijn vrouw hun huwelijksjubileum gevierd. "Ik zag de grote glimlach van Ryan en we begonnen wat te kletsen," vertelde James tegen de BBC. "Als je een baan aangeboden zou krijgen, zou je die dan aannemen?", vroeg James. "100 procent", zou Ryan hebben gezegd.

De Facebookpost van de ontmoeting ging viral. Sommige mensen boden de 25-jarige zwerver hulp aan, zoals een melkboer die voorstelde om hem 's ochtends naar zijn werk te brengen. Sommigen dachten: niet te vroeg juichen. Eerst maar eens zien dat hij die maandag ook echt op het werk verschijnt.

Teleurstelling

Die maandag kwam dan toch de grote teleurstelling. Waar velen al bang voor waren, gebeurde: Ryan verscheen niet op tijd op de afgesproken plek, en ook niet op zijn werk. "Wat ontzettend jammer", schreven mensen onder de Facebookpost.

Maar, de afwezigheid van Ryan bleek te verklaren: de 25-jarige dakloze werd die ochtend plotseling benaderd voor een woning. Niet onbelangrijk voor een dakloze. De volgende dag was James Minns in de wolken: "Kijk wie er is", schreef James. "Eerste werkdag voor Ryan. Hopelijk is dit het begin van iets groters voor hem."

'Ik ben dol op mijn werk'

"Ik ben James zo dankbaar", zegt Ryan tegen de BBC. "Ik ben dol op mijn werk. Iedereen zorgt ervoor dat ik welkom ben. We zijn één grote en blije familie."

Ook zegt hij: "Het heeft mijn ogen geopend hoe genereus en vriendelijk mensen kunnen zijn. Ik heb nog nooit iemand zoals James ontmoet. Hij heeft mijn leven compleet veranderd."

Meer op rtlnieuws.nl:

`