Buitenland

Duitsland levert Catalaanse leider Puigdemont uit aan Spanje

12 juli 2018 11:39 Aangepast: 12 juli 2018 14:01
Carles Puigdemont. Beeld © AFP

Duitsland gaat de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont uitleveren aan Spanje wegens verduistering van overheidsgelden. Het gerechtshof in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein deed de uitspraak waardoor dat mogelijk was.

Puigdemont werd in maart gearresteerd nadat hij vanuit Denemarken de grens met Duitsland was overgestoken. Hij was op weg naar België waar hij sinds zijn vlucht uit Barcelona als 'politiek vervolgde' verbleef.

Onafhankelijkheid

Puigdemont wordt door Spanje gezocht omdat hij de onafhankelijkheid van Catalonië van Spanje had uitgeroepen. Het land heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

De voormalige regiopremier is tevreden dat Duitsland hem niet zal uitleveren voor rebellie. "Daarmee is de belangrijkste leugen van de staat ontkracht. De Duitse justitie bestrijdt dat bij het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober sprake was rebellie'', schreef de separatistenleider op Twitter.

In beroep

De politicus lijkt zich overigens niet neer te leggen bij zijn uitlevering. Bronnen binnen zijn juridische team zeiden tegen de krant El País dat ze van plan zijn naar het Duitse Grondwettelijk Hof te stappen. Ook de Belgische advocaat van Puigdemont zei dat zijn cliënt nog in beroep gaat.

Meer op rtlnieuws.nl: 

RTL Nieuws / ANP
`