Buitenland

Al meer dan 350 doden door neerslaan protesten Nicaragua

12 juli 2018 00:04 Aangepast: 12 juli 2018 07:40
Een man in Masaya zeult gasflessen achter een versperring langs. Beeld © AFP

Bij de protesten in Nicaragua zijn de afgelopen maanden al meer dan 350 mensen om het leven gekomen. Nog eens 2100 mensen zijn gewond geraakt.

Dat zegt de mensenrechtenorganisatie ANPDH. De regering bestrijdt het dodental en zegt dat er vijftig mensen zijn omgekomen. Dit wekt woede in Nicaragua want er circuleren lijsten met honderden namen van dodelijke slachtoffers, veelal jongeren. Nicaraguanen verspreiden foto's van de doodgeschoten betogers massaal op sociale media.

Aftreden president geëist

Sinds half april wordt het Midden-Amerikaanse land geteisterd door geweld van veiligheidsdiensten en gewapende regeringsaanhangers tegen demonstranten. Die eisen het aftreden van president Daniel Ortega, die sinds 2007 aan de macht is.

President Ortega wordt beschuldigd van een autoritair regeringsbewind en zelfverrijking. De protesten waren oorspronkelijk het gevolg van een geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen.

VN-topman bezorgd

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres liet gisteren via zijn woordvoerder weten zeer bezorgd te zijn over de situatie in Nicaragua. Hij riep alle partijen op om af te zien van geweld en te werken aan een vreedzame oplossing.

'We geven niet op'

Miniatuurvoorbeeld

Een aantal Nicaraguanen vertelde onlangs aan RTL Nieuws hoe het conflict in hun land is ontstaan en hoe de situatie elke dag verder uit de hand loopt. De treurige dieptepunten stapelen zich op.

"Ik zag hoe ze willekeurige mensen neerschoten", zei één van hen. "Ouders beschermden hun kinderen met hun lichamen en probeerden zich te verschuilen."

De bevolking hoopt op het vertrek van president Ortega, zei iemand anders. "Er wordt voortdurend gespeculeerd over wat Ortega gaat doen, maar er is geen peil op te trekken. Eén ding is zeker: hij kan dit land met geen mogelijkheid meer regeren. Ik hoop elke ochtend als ik wakker word dat hij in het holst van de nacht met zijn hele familie op een vliegtuig is gestapt."

Lees het hele verhaal hier: 'Gemoedelijk stadje verandert in hel op aarde'

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore