Buitenland

Brit die met zenuwgas besmet raakte, spreekt met de politie

11 juli 2018 13:37

De Britse politie heeft kort kunnen spreken met de man die besmet is geraakt met het zenuwgas novitsjok. De 45-jarige man is weer bij bewustzijn. Volgens de doktoren is hij niet langer in levensgevaar.

De belangrijkste vraag van de agenten heeft hij in ieder geval nog niet kunnen beantwoorden. De politie wil weten waar hij in aanraking kan zijn gekomen met het levensgevaarlijke gif en of het dus nog ergens op straat ligt waar het nieuwe slachtoffers kan maken. "Ik kan op dit moment helaas nog geen enkele geruststelling bieden aan het publiek", zegt het hoofd van de antiterreurafdeling van de Britse politie. 

Vergiftiging

Charlie Rowley en zijn vriendin Dawn Sturgess werden vorige week kort na elkaar opgenomen in het ziekenhuis met hevige vergiftigingsverschijnselen. Sturgess overleefde het niet.

Al snel bleek de oorzaak het verboden Russische zenuwgas novitsjok, hetzelfde gas waarmee in maart de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter werden vergiftigd. Dat gebeurde bovendien slechts enkele kilometers verderop. De politie gaat ervan uit Rowley en Sturgess ergens in aanraking zijn gekomen met de restanten, die Russische geheim agenten, hebben weggegooid na hun mislukte liquidatie op de Skripals.

Britten nemen maatregelen

 

Op zoek naar restanten

De politie zoekt nog in alle voorzichtigheid op veel plaatsen naar die mogelijke restanten. Of die nog ergens op straat liggen, is ook niet zeker, zegt de politie. "Mogelijk hebben ze al in maart iets gevonden waar het gif in zat en hebben ze dat pas in de laatste dagen voor het eerst opengemaakt. Laten we hopen dat Charlie snel herstelt en ons meer kan vertellen. Dan kunnen we veel gerichter zoeken."

Meer op rtlnieuws.nl:

`