Buitenland

Duitse vrouw krijgt levenslang voor tien neonazimoorden

11 juli 2018 10:05 Aangepast: 11 juli 2018 11:48
Beate Zschäpe Beeld © EPA

Een 43-jarige Duitse vrouw is veroordeeld tot levenslang en tbs voor betrokkenheid bij tien racistische moorden. Beate Zschäpe zit waarschijnlijk het grootste deel van haar leven in de gevangenis.

Zschäpe, lid van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), ontkende eerder te hebben deelgenomen aan de gruweldaden, maar heeft wel aangegeven zich schuldig te voelen omdat ze de moorden niet heeft voorkomen.

Meeste slachtoffers van buitenlandse komaf

De meeste slachtoffers van de groep waren van buitenlandse komaf. Het ging om acht Turken, een Griek en een Duitse politieagente. De moorden werden gepleegd in de periode 2000 en 2007. Ook zou de groep twee bomaanslagen en meerdere overvallen hebben gepleegd.

Een aanklager omschreef de misdaden van NSU eerder als de 'meest gewelddadige en meest beruchte' terreuraanslagen sinds die van de extreemlinkse Rote Armee Fraktion (RAF). "Het motief voor deze misdaden is een extreemrechtse ideologie met als doel een 'buitenlander-vrij' land."

De politie kwam de ondergrondse, rechts-extremistische cel pas in 2011 op het spoor na de zelfmoord van twee andere leden. Het proces tegen de 43-jarige Zschäpe en vier verdachten die als helpers worden gezien, heeft meer dan vijf jaar geduurd.

De rechtbank veroordeelde de vier helpers' tot straffen tussen 2,5 en 3 jaar.

Meer op rtlnieuws.nl:
Levenslang geëist tegen hoofdverdachte Duitse 'dönermoorden'

RTL Nieuws
`