Buitenland

Arts die jongens uit grot redde, hoort kort daarna dat zijn vader is overleden

11 juli 2018 09:26 Aangepast: 11 juli 2018 09:46
Duikers brengen spullen voor de reddingsoperatie naar de grot. Beeld © AFP

Hij was de laatste man die de Thaise grot verliet nadat alle jongens en hun coach gered waren: de Australische arts Richard Harris. Terwijl hij wereldwijd als held wordt vereerd, is hij zelf in diepe rouw: kort nadat de reddingsoperatie was voltooid, overleed zijn vader.

Harris (53) had vakantie, maar reisde af naar Thailand toen hem werd gevraagd zich aan te sluiten bij het team dat de twaalf jongens en hun voetbalcoach uit de grot moest redden. Het team dat de missie leidde, noemde de anesthesist 'de beste man' hiervoor. Harris is niet alleen arts, hij heeft ook 30 jaar duikervaring en had al vaker mensen uit penibele situaties in grotten bevrijd.

Zwakkere jongens eerst

Zijn rol bleek ook tijdens deze missie essentieel, schrijven Australische media. Hoewel het plan was om eerst de sterke jongens te bevrijden, besloot hij dat eerst de zwakkere jongens uit de grot moesten worden gehaald. Die zouden mogelijk niet nog dagen overleven in de grot, was zijn inschatting. Harris bepaalde vervolgens wie wanneer zou beginnen aan de tocht naar buiten.

Ook besloot hij de jongens - die niet konden zwemmen, laat staan duiken - een kalmeringsmiddel te geven zodat ze tijdens de zware tocht niet in paniek zouden raken, een van de grootste risico's van de redding. 

Deze foto van Harris gaat rond op sociale media:

Rouw versterkt door reddingsoperatie

Enkele uren nadat de laatste jongens en hun coach naar buiten waren gekomen, verlieten Harris en drie Navy SEALS als laatsten de grot. 

Zijn baas vertelt aan ABC News in Australië: "Dit is duidelijk een periode van rouw voor de familie Harris. Die rouw wordt versterkt door de fysieke en emotionele gevolgen van zijn deelname aan de zeer complexe en uiteindelijk succesvolle reddingsoperatie. Hij zal snel naar huis komen en zeer verdiende vrije tijd nemen om samen te zijn met zijn familie. Hij vraagt om de privacy van de familie te respecteren."

Waar de vader van Harris aan is overleden, is niet bekendgemaakt.

Gejuich en gedans in Thailand: jongens succesvol gered uit grot:

De redding van de jongens en hun voetbalcoach werd flink gevierd. "Het was Mission Possible voor Team Thailand."

Meer op rtlnieuws.nl:

`