Buitenland

Thaise voetballertjes allemaal in redelijke gezondheid

11 juli 2018 06:30 Aangepast: 11 juli 2018 07:46

De Thaise voetballertjes die uit de Thaise grot zijn gered, zijn allemaal in redelijke gezondheid. Bovendien zijn ze ook mentaal allemaal in orde, hebben de Thaise autoriteiten zojuist laten weten.

De vier jongens en hun trainer die gisteren als laatste uit de grot werden gered, hebben geen te lage lichaamstemperatuur, zoals werd gevreesd. Bij de jongens die eerder al gered waren, zijn geen nieuwe problemen gevonden. 

ZIE OOK: 17 dagen opgesloten in een Thaise grot: dit gebeurde er van dag tot dag

Enkele van de jongens hebben wel een ontsteking aan hun luchtwegen opgelopen. Zij blijven allemaal nog zeker een week in het ziekenhuis. Gemiddeld zijn de jongens elk zo'n twee kilo lichter geworden.

Ook alle betrokken reddingswerkers worden onderzocht, maar over hun toestand is verder niets bekendgemaakt. 

Gejuich na de geslaagde reddingsoperatie

Na ruim twee weken zijn alle Thaise jongens en hun voetbalcoach gered uit een ondergelopen grot. Dat wordt natuurlijk flink gevierd.

Ogen van de wereld

De afgelopen week waren de ogen van de wereld gericht op Thailand, waar ruim twee weken geleden een jeugdvoetbalploeg met trainer in grot ingesloten raakte door het hoge water. Ze werden door het oprukkende water verder en verder de grot in gedreven en pas na een kleine twee weken werden ze gevonden door duikers, op bijna vier kilometer van de ingang.

Nadat het niet lukte om de grot leeg te pompen en het weer opnieuw hard begon te regenen, werd zondag een grote reddingsoperatie opgezet. De jongens, flink verzwakt door de honger, moesten onder begeleiding van ervaren grotduikers zelf duiken en zwemmen naar veiligheid.

De wereld hield de adem in, omdat de jongens veelal niet eens konden zwemmen en de grot al voor ervaren grotduikers erg lastig is, door enkele zeer nauwe doorgangen. Gisteren werden de laatste vier voetballers en de coach op die manier ook succesvol naar buiten geloodst. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Missie geslaagd: alle voetballertjes en trainer gered uit Thaise grot

`