Buitenland

Dode en zwaargewonden door crash tijdens testvlucht Aviodrome-toestel

10 juli 2018 18:44 Aangepast: 10 juli 2018 21:30
De verongelukte Convair. Beeld © AFP

Bij een crash van een antiek vliegtuig in Zuid-Afrika zijn zeker één dode en mogelijk twintig gewonden gevallen, van wie een aantal er ernstig aan toe is. Aan boord van het toestel, een Convair 340, bevonden zich negen mensen, onder wie drie Nederlanders die werken bij het luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad.

Het gaat om een toestel dat over een paar dagen met tussenstops naar Nederland zou worden gevlogen. Het ongeluk gebeurde tijdens een testvlucht bij Pretoria. De nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

Hulpdiensten

Verschillende hulpdiensten zijn ter plaatse om de patiënten te behandelen. Het Aviodrome schrijft op Facebook 'ontzettend geschrokken' te zijn. "Onze prioriteit ligt nu bij het in veiligheid stellen van alle betrokkenen."

Het toestel zou deze zomer naar Nederland worden overgevlogen om in het Aviodrome, bij Lelystad, te worden tentoongesteld. Rond 12 juli zou het vliegtuig starten met de vlucht vanuit Zuid-Afrika.

Ervaren crew

Omdat de Convair geschikt is voor voornamelijk korte en middellange afstanden, zouden er op weg naar Nederland diverse tussenstops zijn. De route was gepland vanuit Zuid-Afrika via Zambia, Oeganda, Soedan, Egypte, Kroatië en Oostenrijk naar Lelystad. Een ervaren crew zou het toestel vliegen.

De plaats van het ongeluk

Miniatuurvoorbeeld

Hieronder beelden van het Aviodrome in een serie waarin wordt vooruitgeblikt op de overkomst van het toestel naar Nederland.

`