Ga naar de inhoud
Buitenland

17 dagen opgesloten in een Thaise grot: dit gebeurde er van dag tot dag

De eerste beelden van de jongens nadat twee Britse duikers ze hadden gevonden. Beeld © EPA

Twaalf voetballers en hun coach zaten 17 lange dagen en nachten vast in een ondergelopen grot in het noorden van Thailand. Dit gebeurde er van dag tot dag.

23 juni:
Na de ochtendtraining gaat het jeugdvoetbalteam van de Wild Boars met hun 25-jarige trainer op de fiets naar de grotten van Tham Luang Nang Non. Ze gaan de grotten bezichtigen. Als ze daar zijn begint het te regenen.

Als de jongens 's avonds nog steeds niet terug zijn en niemand ze kan bereiken, wordt de politie ingeschakeld. Ze worden als vermist opgegeven. Hun fietsen, keurig geparkeerd en op slot, worden gevonden bij de ingang van de grot. Rond middernacht begint de zoektocht.

Miniatuurvoorbeeld

De achtergelaten fietsen van de jongens. Foto: EPA 

24 juni:
Zoekteams van politieagenten en reddingswerkers vinden voetbalschoenen en rugzakken in de buurt van de ingang van de grot.

25 juni:
Tijdens de snel groeiende zoektocht worden verderop in de grot voet- en handafdrukken van de jongens gevonden. Ouders houden buiten een wake en bidden gezamenlijk.

ZIE OOK: Waarom we meeleven met jongens in Thaise grot en niet met hongerende kinderen in Jemen

26 juni:
Een tiental Thaise Navy SEALs weten steeds dieper de grot binnen te dringen. Het werk wordt ernstig bemoeilijkt door het modderige water dat in sommige grotten tot aan het plafond komt.

Zo ziet de Thaise grot er van binnen uit:

Het gangenstelsel is verraderlijk, met steile stukken en nauwe gangen die onder water staan.

27 juni:
Meer regenval bemoeilijkt het zoeken. Het water in de gangen die de grotten met elkaar verbinden, loopt sneller vol dan het kan worden weggepompt. Amerikaanse militairen en een team van Britse grotdeskundigen sluiten zich aan bij de zoektocht.

28 juni: 
Vanaf de berg buiten wordt geprobeerd tunnels te boren naar het grottenstelsel, zodat water kan weglopen. Ook wordt de zoektocht naar andere ingangen naar de grotten geïntensiveerd. Het duiken in de grotten is vanwege de veiligheid tijdelijk opgeschort.

29 juni:
De Thaise premier Prayuth Chan-ocha bezoekt de grot. Hij benadrukt dat familieleden van de jongens de hoop niet moeten opgeven. Er is weinig voortuitgang bij het leegpompen van de grotten.

Miniatuurvoorbeeld

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha bij de grot. Foto: Getty

30 juni:
Doordat het met regenen is gestopt kan er plotseling veel voortgang worden gemaakt in de zoektocht. Experts uit de hele wereld sluiten zich aan bij de zoektocht. Onder hen specialisten uit Australie en China. Er wordt zelfs al geoefend met het snel vervoeren van de jongens naar het ziekenhuis.

1 juli:
Reddingsduikers weten een belangrijke grot te bereiken en zetten daar een uitvalspositie op. Thaise Navy SEALs bereiken op 1 kilometer van de ingang een bocht waar het gangenstelsel zich splitst in twee gangen.

2 juli:
Twee Britse grottenduikers vinden de 12 vermiste jongen en hun coach in een gedeeltelijk ondergelopen grot. Ze nemen een video op met de jongens waarin ze met ze praten.

Eerste beelden: Thaise voetballertjes levend gevonden in grot:

Reddingswerkers hebben de twaalf vermiste Thaise jongens en hun trainer gevonden in de grot waar ze sinds 23 juni vastzitten: "We komen, het komt goed."

3 juli:
De video van de jongens wordt vrijgegeven. Daarin is te zien dat de jongen zichzelf voorstellen en hun handen op traditioneel Thaise wijze vouwen als begroeting. De jongens zeggen dat ze in gezond zijn.

4 juli:
Zeven Navy SEALs en een dokter bereiken de jongens met medicijenen en voedsel. De verschillende opties worden bekeken. Er is keuze tussen duiken samen met de jongen of ze laten zitten tot de regen ophoudt en het water zakt.

Miniatuurvoorbeeld

Voorbereidingen voor een reddingsactie in de grot. Foto: EPA 

5 juli:
De jongens krijgen duiklessen in het geval dat wordt besloten ze uit de grot te halen via het ondergelopen gangenstelsel. Het wegpompen van water uit de grotten wordt geintensiveerd.

6 juli:
De autoriteiten geven aan dat ze een voorkeur hebben voor het zo snel mogelijk evacueren van de jongen uit angst voor het stijgende water. Het blijft namelijk regenen. Het regenseizoen zal pas in oktober aflopen. Er is vrees dat er snel te weinig zuurstof is in de grot. Een voormalige Navy SEAL die meehelpt bij de reddingspoging, komt in het grottenstelsel in de problemen en sterft.

ZIE OOK: Ervaren duiker overleden bij reddingsactie Thaise voetballertjes

Hier zitten de Thaise jongetjes vast, twee kilometer van de ingang van de grot:

De voetballertjes en hun coach zijn levend gevonden. Ze zitten vast en kunnen geen kant op, omdat de gangen onder water staan door hevige regenval.

7 juli:
Officials geven aan dat er vanwege een naderende regenstorm de komende dagen zal worden begonnen met de evacuatie van de jongens en hun coach. Ze tekenen daarbij wel aan dat de jongens nog niet voldoende goed kunnen duiken, ondanks hun lessen.

8 juli:
De verantwoordelijke voor de reddingsmissie zegt dat het vandaag D-Day is en de reddingsoperatie begint. Duikers halen vier jongens uit de grotten.

Miniatuurvoorbeeld

De geredde jongens worden naar het ziekenhuis gebracht. Foto: EPA 

9 juli:
Duikers halen nog vier jongens veilig uit de grotten tijdens de tweede dag van de reddingsoperatie. Er zitten nog vier jongens en de coach in de grot.

10 juli:
Op de derde dag van de reddingsmissie brengen duikers de overige vier jongens en hun coach uit de grot. Daarmee komt een einde aan een meer dan twee weken durende periode die Thailand en de rest van de wereld in haar greep houdt.

ZIE OOK: Missie geslaagd: alle voetballertjes en trainer gered uit Thaise grot

Thaise reddingsactie straks in de bios?

Het kan bijna niet anders dat hierover een film wordt gemaakt. Maar dit verhaal gebruiken gaat niet zomaar. Daar zitten heel wat haken en ogen aan.

Meer op rtlnieuws.nl: